Indijski institut razvio i proizvodi cjepivo protiv HPV-a

Datum:

Indijski znanstvenici razvili su učinkovito, jeftinije cjepivo za prevenciju raka vrata maternice. Javnozdravstveni stručnjaci nadaju da će ono smanjiti incidenciju drugog najčešćeg raka u Indiji.
Tamošnja vlada nedavno je objavila da će u travnju započeti akciju imunizacije diljem zemlje za djevojčice u dobi između 9 i 14 godina koristeći novorazvijeno cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV), glavnog uzročnika raka vrata maternice i potencijalnog uzročnika drugih vrsta raka.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 4,1 milijuna žena u Indiji umrlo je od ove bolesti od 2019. godine.

Dosad dva cjepiva

Iako su cjepiva protiv HPV-a dostupna u Indiji od 2008. godine, svi su pokušaji uspostave nacionalnog programa cijepljenja zapeli. Uglavnom zbog zabrinutosti oko nuspojava kao i zbog visokih cijena cjepiva, navodi medicinski časopis Lancet.
Do lansiranja novog cjepiva, u Indiji su postojala samo dva međunarodna cjepiva protiv HPV-a – Gardasil američkog proizvođača Merck&Co. te Cervarix koji proizvodi britanski GlaxoSmithKline.
Indija je uvozila ova cjepiva po cijeni od 3500 do 6000 rupija po dozi i potpuno je ovisila o stranim proizvođačima.
Novo četverovalentno cjepivo “Cervavac” razvio je Serum Institute of India (SII), proizvodnja je počela krajem 2022. Bit će dostupan po cijeni od 200 do 400 indijskih rupija (2,45 do 4,90 dolara, 2,25 do 4,55 eura) po dozi.
HPV je spolno prenosiva virusna infekcija koja zahvaća genitalije, usta i grlo. Osim liječenja simptoma, ne postoji liječenje samog virusa, a prevencija je ključna.
Očekuje se da će SII proizvesti oko 200 milijuna doza u otprilike dvije godine.
“Prvo će se proširiti na građane Indije, a kasnije će cjepivo postati globalno. Napravili smo ga za sve žene diljem svijeta. Vrlo je važno za zdravlje i sigurnost žena”, rekao je Adar Poonawalla, izvršni direktor SII-ja.
Serum Institute najveći je svjetski proizvođač cjepiva po količini doza koje je proizveo i prodao na globalnoj razini. Proizvodi cjepiva protiv difterije, tetanusa, hripavca, hepatitisa B, ospica, zaušnjaka i rubeole i isporučuje više od 1,5 milijardi doza cjepiva godišnje po pristupačnim cijenama.
Procjenjuje se da oko 65 posto djece u svijetu primi barem jedno cjepivo proizvođača SII. Njegova se cjepiva koriste u oko 170 zemalja za nacionalne programe imunizacije čime se spašavaju milijuni života diljem svijeta.

 

 

 

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Beroš: Svi su pozvani pridonositi i sudjelovati u reformi

Zdravstvena pismenost ima nemjerljivu važnost, a osobito nam ju...

Odluke HZZO-a o financiranju rada pripravnika i pomagalima

HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez...

COVID-19 ostaje globalna prijetnja zdravlju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedjeljak je objavila da...

Virusne bradavice – zašto nastaju i kako ih liječiti objašnjava dr. Tolušić Levak

Verukozne promjene kože ili bradavice su česte dobroćudne tvorbe...