fbpx
AktualnoIdući tjedan EU odluka o odobrenju Pfizerova cjepiva za djecu od 5 do 11

Idući tjedan EU odluka o odobrenju Pfizerova cjepiva za djecu od 5 do 11

Cilj je zaustaviti porast broja slučajeva zaraze među djecom u četvrtom valu pandemije koji odnosi žrtve diljem središnje i istočne Europe. U SAD-u Pfizerovo cjepivo, u dozi od 10 miligrama, već je odobreno za djecu, a Europska unija sada čeka odluku svog regulatornog tijela. EMA je ujedno pozvala europske zemlje da povećaju procijepljenost jer necijepljeni uzrokuju porast broja hospitaliziranih.
“Svjedoci smo prekomjernog broja slučajeva – pa i teškog oblika bolesti, hospitalizacija i prijema na odjele intenzivne skrbi, posebno kod necijepljenih”, upozorio je Marco Cavaleri, voditelj za strategiju cijepljenja u europskom regulatornom tijelu.
U nekim europskim zemljama neprihvatljivo je niska procijepljenost pa i među rizičnim stanovništvom starijim od 50 godina. S obzirom da ne postoji sto posto djelotvorno cjepivo, zemlje moraju poduzeti dodatne mjere kako bi usporile kolanje virusa tijekom zime, poručio je Cavaleri.

Niz zemalja je donio ili planira donijeti mjere kojima će obuhvatiti necijepljene. Austrija je proteklih dana uvela karantenu za sve koji nisu primili cjepivo protiv covida. Slične mjere mogla bi objaviti Njemačka, a na njih se spremaju i Češka, Slovačka i Grčka.

EMA najavljuje da će ispitati i novi Pfizerov lijek protiv covida u tabletama. Riječ je o antivirusnom lijeku za kućnu upotrebu, koji će se prodavati pod imenom Paxlovid, a u kliničkim ispitivanjima je bio 89 posto učinkovit protiv hospitalizacija i smrti kada se uzimao unutar tri dana od pojave simptoma.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike