Identificiran biomarker koji signalizira visok rizik od moždanog udara
foto: Shutterstock

Uz određeni oblik cerebralnog krvarenja – subarahnoidalno krvarenje – rizik od ishemijskog moždanog udara uvelike je povećan.

Radna skupina Charité – Sveučilišne bolnice u Berlinu identificirala je biomarker koji ukazuje na visok rizik od nadolazećeg moždanog udara nakon subarahnoidalnog krvarenja. Rad je objavljen u časopisu znanstvenom časopisu Brain.
Kod subarahnoidalnog krvarenja, krv se uvelike širi između membrana koje okružuju mozak. Ovo je neurološka hitna situacija i pacijentima je potrebno hitna intenzivna njega.
Prema podacima radne skupine, više od polovine bolesnika s teškim subarahnoidalnim krvarenjem razvije takav moždani udar unutar prva dva tjedna nakon krvarenja.
“Posebno u slučaju ljudi koji su u komi i ne mogu dati nikakve informacije o svom stanju, teško je procijeniti kada bi se mogao razviti novi cerebralni infarkt”, objašnjava Jens Dreier iz Centra za istraživanje moždanog udara pri Charitéu i prvi autor publikacije.
Istraživačka skupina koncentrirala se na takozvane depolarizacije širenja. To su masivni valovi elektrokemijskog pražnjenja koji su uzrokovani toksičnim produktima razgradnje krvi iz cerebralnog krvarenja. Zahvaćena područja mozga tada trebaju puno energije za povratak u normalu. U zdravom mozgu vrlo kratke depolarizacije živčanih stanica su normalne i povezane s opskrbom krvlju – mozak tada može proširiti žile u skladu s tim i nadoknaditi povećanu potrebu za energijom povećanim protokom krvi.
Međutim, ako nakon subarahnoidalnog krvarenja dođe do masivne, dugotrajne i patološke šireće depolarizacije, signali između živčanih stanica i krvnih žila mogu biti poremećeni i izazvati izrazito sužavanje žila. Kao rezultat postoji rizik od ishemijskog moždanog udara.
Kako bi precizno izmjerili širenje depolarizacije, znanstvenici su koristili elektrokortikografiju, neurointenzivnu medicinsku metodu za elektrodijagnostičko praćenje moždanih valova. U tu svrhu pacijentima sa subarahnoidalnim krvarenjem prilikom prijema u bolnicu ugrađuju se elektrode pod opnu dura mater.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments