I Njemačka obustavila AstraZeneca cijepljenje, Europa čeka stav EMA-e

U nizu zemalja Europe koje su privremeno obustavile primjenu AstraZeneca cjepiva sada su i Njemačka, Italija, Francuska, Španjolska, Cipar.

Dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i proizvođač ovog cjepiva apeliraju kako pojedinačni slučajevi tromboembolije nakon cijepljenja nisu nužno povezani s COVID cijepljenjem, sve je veći broj zemalja koje privremeno odustaju od njegove primjene. Loša epidemiološka situacija u Europi pri tome posebno zabrinjava pa je i američki javnozdravstveni autoritet, dr. Anthony Fauci, upozorio SAD da dobro motre što se događa u Europi kako bi isto spriječili u Americi. Tim više zbog brazilskog kolapsa nakon pojave tamošnje varijante virusa u Manausu.

Korist i dalje nadilazi rizike

Ipak, broj zemalja koje AstraZeneca cjepivo stavljaju na čekanje raste iz dana u dan no Hrvatska nije među njima. Prema stavu naše stručne javnosti sporna serija cjepiva nije došla na hrvatsko tržište te treba pričekati mišljenje Europske agencije za lijekove (EMA). Privremeni stav te Agencije pak jest da korist nadilazi rizike te da se cijepljenje ovim cjepivom nastavi, ali je niz zemalja učinio upravo suprotno. Pritisak je na EMA-u otkud se čeka nalaz koji bi trebao razriješiti ovu situaciju. Izvanredni sastanak sa zaključkom oko AstraZeneca cjepiva iz Agencije su najavili za četvrtak.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments