HZJZ: nema novih sumnjivih slučajeva majmunskih boginja

Datum:

Nakon prvog potvrđenog slučaja majmunskih boginja u Hrvatskoj, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je da je riječ o izoliranom i uvezenom slučaju te trenutno nema drugih sumnjivih slučajeva u Hrvatskoj.
HZJZ poručuje da nema mjesta za strah ili paniku jer majmunske boginje nisu jako zarazne.
“U većini slučajeva potreban je vrlo blizak kontakt s bolesnikom za prijenos”, kažu u HZJZ-u nakon što je u četvrtak prvi slučaj majmunskih boginja potvrđen na zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.
Zaraza je potvrđena PCR testiranjem kod muškarca koji je boravio u Italiji i Španjolskoj. Oboljeli nije hospitaliziran, već se nalazi u kućnoj izolaciji.
“Radi se o importiranom slučaju, oboljela osoba ima blagu kliničku sliku. Trenutno u Hrvatskoj nema drugih sumnjivih slučajeva”, navodi HZJZ.
Prema podacima Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC), objavljenima u srijedu, 22. lipnja, u Europi je registrirano 2746 slučajeva.
Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u četvrtak, 23. lipnja, objavio je da su u SAD-u potvrđena 173 slučaja.
Prirodni rezervoar virusa najvjerojatnije su neke vrste vjeverica i drugih glodavaca u divljini u zemljama centralne i zapadne Afrike. Iako se bolest zove majmunske boginje, izgleda da majmuni nisu rezervoar virusa, već se slučajno zaraze, kao i čovjek, u kontaktu s drugim životinjama i njihovim izlučevinama. Bolest prelazi na ljude u kontaktu s izlučevinama bolesnih životinja putem sluznica ili oštećene kože čovjeka. Također, može se prenijeti ugrizom ili ogrebotinom bolesne životinje.
S čovjeka na čovjeka bolest se može prenijeti kapljičnim putem (bliskim kontaktom) kao i kontaktom s kožnim promjenama koje nastaju kod oboljeloga, kažu u HZJZ-u.
Bolest se očituje povišenom tjelesnom temperaturom, glavoboljom, zimicom, iscrpljenošću, umorom, bolovima u mišićima i leđima, oticanjem limfnih čvorova i osipom koji sliči osipu kod vodenih kozica.
Liječenje je simptomatsko i u većini slučajeva bolest prođe kroz dva do četiri tjedna.
Kod epidemije majmunskih boginja ne pribjegava se masovnom cijepljenju protiv velikih boginja, već se uglavnom preporučuje postekspozicijsko cijepljenje bliskih kontakata, rekla je Hini Višekruna Vučina.

CDC: spolni odnos nije jedini način zaraze

U SAD-u je zabilježena i lokalna transmisija majmunskih boginja, a iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su upozorenje kako se bolest širi i dijeljenjem posteljine ili ručnika među članovima obitelji.
Slučajevi se uglavnom javljaju kod muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima, ali je zaraza moguća i kod žena, izjavio je Reutersu član CDC-a Agam Rao.
Virusna infekcija majmunskih boginja uzrokuje lezije kože i endemična je u određenim dijelovima Afrike.
No trenutna epidemija pogodila je zemlje u kojima se virus obično ne širi, što je izazvalo zabrinutost.
CDC je također naglasio da je bilo izvješća o prijenosu među članovima obitelji i bliskim kontaktima.
“Stižu vijesti iz raznih dijelova svijeta o bliskim kontaktima, kao što su članovi kućanstva koji su, primjerice, dijelili posteljinu, ručnike, te su se zarazili. Dakle, to se ne širi samo kroz bliski intimni odnos”, naglasio je Rao.
Lezije povezane sa sadašnjom epidemijom također su manje od onih tipičnih za klasične majmunske boginje, objašnjavaju iz CDC-a.
Prošlog su mjeseca objavili smjernice u kojima se preporučuje korištenje cjepiva Jynneos od Bavarian Nordica za laboratorijsko osoblje i druge rizične osobe.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Smanjene zalihe svih krvnih grupa, “Dođite svi u Petrovu 3”

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu pozvao je darivatelje svih...

Covid lijekovi nisu za sve hospitalizirane, omikron podvarijante ne reagiraju na Paxlovid

Sigurnost lijekova, procjena njihove učinkovitosti i nuspojava - dio...

Dr. Šapina s kolegama spasio 14godišnjaka koji se gušio kikirikijem

Koliko udah orašastih plodova može biti opasan ako nema...

Oralna kontracepcija – od čega se sastoji i kako funkcionira

Hormonska oralna kontracepcija najčešće se sastoji od kombinacije progestina...