fbpx
back to top
AktualnoHrvatski liječnici žele pokrenuti proizvodnju terapije za liječenje raka

Hrvatski liječnici žele pokrenuti proizvodnju terapije za liječenje raka

Hrvatski liječnici i znanstvenici, okupljeni u Zakladu Zora, počeli su prikupljati donacije za početak kliničkih ispitivanja naprednih oblika stanične imunoterapije za liječenje karcinoma.
Stanična imunoterapija i liječenje CAR-T limfocitima pokazali su se učinkovitima za liječenje limfoma, ali i drugih tumora poput raka dojke i glioblastoma.
No, od četiri takva registrirana lijeka, u Hrvatskoj je dostupan samo jedan. Riječ je o lijekovima koji daju nadu u izlječenje ili produljenje života pacijentima kojima drugi lijekovi ne pomažu. Zato je vlastita proizvodnja najbolja opcija koja će omogućiti da i naši bolesnici dobiju mogućnost ovakvog liječenja, poručio je prof.dr. Mladen Merćep iz Dječje bolnice Srebrnjak i predstavnik Zaklade.
Očekuju da im za pokretanje projekta, kad prikupe potreban iznos od 2,5 milijuna eura, treba oko godinu dana.
Proizvodnja u KBC-u Sestre milosrdnice smanjila bi trošak liječenja koji danas iznosi oko 400.000 eura za 80 do 90 posto. Terapija bi se mogla primijenjivati u ranijim stadijima bolesti, kada se bolesnici i sustav ne “potroše” na prethodne linije liječenja.
Brzina isporuke CAR-T limfocita smanjila bi se s pet tjedana na 12 dana. Imali bismo manje nuspojava, a u terapiju bismo mogli uključiti i pacijente s drugim indikacijama, naveo je dr. Merćep.
Na sjednici Odbora za zdravstvo dobili su za projekt potporu predstavnika Ministarstva zdravstva, HZZO-a i HZJZ-a. Članovi Odbora zatražili su i potporu Vlade.
Ovo je avangarda koja sublimira vrhunsku znanost i medicinu. Rezultati su obećavajući. Ako nijedno dijete više ne umre od malignog tumora, to je ogroman pomak, istaknuo je prof.dr.sc.Goran Roić, ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj.

 

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike