fbpx
UdrugeHrvatska udruga za promicanje prava pacijenata

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata

Nevladina i neprofitabilna Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata predstavlja zaštitu pacijenata i inicijator je hrvatskog Zakona o zaštiti prava pacijenata kao i Europske povelje o pravima pacijenata. Osnovana je još 1999. godine, a djelatnosti udruge su etablirane na sveučilišnoj i stručnoj razini te ima važnu ulogu u kreiranju i kontroliranju javnih djelovanja. Rad je u potpunosti utemeljen na volonterskom radu, a počasna predsjednica mr.sc. Jasna Karačić, kako ističe, svaki svoj slobodni trenutak provodi u istraživanju prava i sigurnosti pacijenata te u suradnji s Medicinskim fakultetom u Splitu publicira znanstvene radove iz područja medicine utemeljene na dokazima, koja je osnova zaštite prava i sigurnosti pacijenata.
Rad Udruge je prepoznatljiv te je aktivni pregovarač u donošenju odluka zdravstvene politike. Zbog rezultata u radu udruge, mr.sc. Jasna Karačić je pozvana predsjedati UNESCO-vom katedrom za bioetiku, odjelom za prava pacijenata.

Edukacija o pravima


Članovi udruge su vizionari ideje o zdravstvenom sustavu usmjerenom potrebama pacijenata te provode edukaciju za zdravstvene djelatnike o načinu rješavanja problema, djeluju kao medijator između zdravstvene ustanove i pacijenta kada se dogodi problem. Također, educiraju pacijente o pravima i obvezama u zdravstvu, a posebnu važnost pridaju studentima medicine u obrazovanju i komunikaciji s pacijentima te bioetici. Udruga nije član niti je povezana s bilo kojom političkom strankom. Član je Europskog vijeća, registra transparentnosti s pravom glasovanja u Bruxellesu.


Članovi udruge su stručnjaci na području medicine i prava iz Hrvatske i inozemstva koji svojim znanjem provode edukaciju kao i savjete za što bolju zaštitu pacijenata te građani – pacijenti koji zajedničkim odlukama, prijedlozima i svojim iskustvom pridonose ciljevima udruge. Udruga surađuje s mnogim zdravstvenim, stručnim i sveučilišnim institucijama.
Zaštita, očuvanje, promicanje i unapređenje prava i sigurnosti pacijenata u zdravstvenom sustavu je misija udruge, a vizija uključuje brojne aktivnosti. Neke od njih su edukacija, savjetovanje, aktivno sudjelovanje u izradi legislative na području zaštite prava pacijenata i zdravstva te pružanje pomoći građanima u ostvarivanju njihovih prava kao pacijenata, suradnjom sa svim asocijacijama u zemlji i inozemstvu s kojima udruga surađuje i koje podupiru njezin rad.

 

“Smatramo naš cilj ostvarenim kad smo utjecali na unaprjeđenja i pozitivne promjene u zdravstvenom sustavu i kada uključujemo zdravstvene djelatnike i pacijente u zajedničko donošenje odluka. Takav zdravstveni sustav ima učinak, a i zadovoljstvo svih njegovih sudionika, i zdravstvenih djelatnika i pacijenata. Ohrabrujemo pacijente da se bore za svoja prava, a ohrabrujemo i pružatelje zdravstvene zaštite za moderan, partnerski odnos s pacijentima za bolje sutra svim generacijama s motom:

Dobar liječnik liječi dijagnozu, a vrhunski liječnik liječi pacijenta s dijagnozom.

Više o radu Udruge i aktivnostima možete saznati ovdje.

Kontakt: pravapacijenata.hr@gmail.com

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike