fbpx
AktualnoHrvatska može postati hub za razvoj AI inovacija u zdravstvu

Hrvatska može postati hub za razvoj AI inovacija u zdravstvu

U raspravi su sudjelovali Tomislav Sokol, zastupnik u EU parlamentu, Jelena Curać, v.d. pomoćnica ravnatelja za informacijske tehnologije, HZZO, Nina Šesto, pomoćnica ravnatelja, Klinika Magdalena te Mario Ravić, rukovoditelj poslovnog područja IoT i digitalno zdravstvo, Ericsson Nikola Tesla. Sudionike su pozdravili i, u ime ministra zdravstva izv. prof. dr. sc. Silvio Bašić, državni tajnik, a u uvodnom dijelu uzvanike je pozdravio dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB- a.

Državni tajnik je istaknuo kako je zdravstvo jedna od industrija u kojoj se očituje veliki potencijal za primjenu umjetne inteligencije (AI). Kao primjer uspješnog korištenja AI u zdravstvu, istaknuo je primjenu u interpretaciji i očitavanju radioloških nalaza i dimenzioniranju doze zračenja pojedino za svaki nodul kod pacijenata s rakom pluća uz upotrebu modernih CT uređaja, kakve primjerice imamo u Klinici Jordanovac, kao dio nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka pluća s ciljem širenja probira u druge centre u Hrvatskoj. Izrazio je zadovoljstvo što Ministarstvo zdravstva kao partner sudjeluju u projektu AI4Health.Cro koji ima potencijal doprinijeti uspješnoj primjeni AI-a u zdravstvu. Ravnatelj IRB-a dr. Smith osvrnuo se na nedavno obavljene rezultate Svjetske ljestvice digitalne konkurentnosti 2021. koja je smjestila Hrvatsku na 55. mjesto od ukupno 64. vodeće svjetske ekonomije. Vrlo je bitno kako će se Hrvatska snaći i pozicionirati u brzo rastućem svijetu digitalnih tehnologija kao i u adresiranju izazova koje pred naš zdravstveni sustav postavlja pandemija, rekao je dr. Smith koji smatra kako tu primjena umjetne inteligencije pokazuje svoj veliki potencijal.

– Institut ima više od 25 godina iskustva u razvoju i primjeni umjetne inteligencije na razne domene od medicine, biologije, ekonomije i gospodarstva te drugih društvenih znanosti. Međutim, naša najveća snaga u projektu AI4HEALTH.Cro su naši partneri iz tehnologije, akademije te javnog sektora diljem Hrvatske. Ovim putem zahvalio bih se svim našim partnerima posebno Ministarstvu zdravstva na povjerenju Institutu kao koordinatoru projekta AI4HEALTH.Cro u inicijativi da zajedno doprinesemo primjeni AI-a u hrvatskom zdravstvu.” – zaključio je uvodni govor dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a.

Izneseni su specifični problemi kojima se zdravstveni sustav suočava poput starenja stanovništva, povećanog udjela pacijenata s kroničnim bolestima te pritiska koji se posljedično generira po već opterećeni zdravstveni sustav.

Digitalne tehnologije i AI, omogućit će najznačajniju transformaciju zdravstvenog sustava, kada pacijentu omogućimo da postane partner u procesu liječenja. Pacijent ne smije biti bespomoćan, pasivan i neinformiran promatrač, već angažiran, educiran i aktivan sudionik u liječenju koji preuzima odgovornost za svoje zdravlje. Jedino tako ćemo rasteretiti prenapregnuti zdravstveni sustav, kako bi on bio dugoročno održiv.” – izjavila je dr. sc. Nina Šesto, MBA, pomoćnica ravnatelja, Klinika Magdalena, te istaknula kako vjeruje da konzorciji koji je okupljen na projektu AI4HEALTH.Cro može pozicionirati Hrvatsku u sam vrh EU-a kao centar za testiranje AI tehnologija.

– Startupovi su izrazito bitni za budućnost zdravstva jer je puno ideja koje startupovi mogu jako brzo pivotirati, pogotovo u području umjetne inteligencije. Same investicije u zdravstvene startupove koje su se na polugodišnjoj razini u 2021. udvostručile u odnosu na 2020. godini (sa 9,7 na 20.1 mlrd USD) na svjetskoj razini govore o ogromnom prostoru za poboljšanje zdravstvenih sustava i skrbi prema pacijentima te potrebi za rješenjima odmah. Ericsson Nikola Tesla je prisutan u području zdravstva već dugi niz godina s rješenjima u nacionalnim i bolničkim sustavima, ali i rješenjima za pacijente. Sa širokim iskustvom, testnim sustavima te ekspertizom podržavamo jako puno partnera na konkretnim projektima, surađujemo s istraživačkom i znanstvenom zajednicom te smo otvoreni za sve nove ideje i proizvode, istaknuo je Mario Ravić, rukovoditelj poslovnog područja IoT i digitalno zdravstvo, Ericsson Nikola Tesla.

U procesu digitalizacije, rekla je Jelena Curać, v.d. pomoćnica ravnatelja za informacijske tehnologije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje izuzetno je važna edukacija zdravstvenih djelatnika da bi ih digitalne tehnologije prepoznali i primijenili bez zadrški.

– Protekle tri godine EU financiranje istraživanja i inovacija u AI području poraslo je za oko 70 posto. To je još uvijek nedovoljno jer je 2016. u EU-u uloženo oko 3.2 milijardi eura u AI, istovremeno u Sjevernoj Americi 12.1 milijarda eura, u Aziji 6.5 milijardi eura. EU treba novi sustavni pristup umjetnoj inteligenciji stoga pozdravljam prijedlog Komisije koja je ove godine u postupak uputila zakonodavan prijedlog o umjetnoj inteligenciji. Ona se na EU razini ponajviše financira iz programa Obzor Europa i Digitalna Europa, no imamo sinergiju s EU strukturnim i investicijskim fondovima, naročito s Europskim fondom za regionalni razvoj – rekao je zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol, te dodao kako moramo podupirati razvoj AI-a u zdravstvu jer pruža mogućnost rane dijagnoze, primjerice zloćudnih bolesti, kod kojih AI algoritmi identificiraju rak dojke s približno 90 % točnosti u kombinaciji s analizom radiologa.

Projekt ‘AI za pametno zdravstvo i medicinu’ jedinstvena je prilika kako bi osigurali potporu inovatorima da uspiju u tom sektoru te da se Hrvatska snažnije pozicionira u svijetu digitalnih tehnologija u zdravstvu, zaključila je dr. sc. Anja Barešić, moderatorica okruglog stola i koordinatorica projekta AI4Health.Cro s Instituta Ruđer Bošković.

Projekt ”AI za pametno zdravstvo i medicinu” je na listi nacionalnih kandidata za Europske digitalne centre za inovacije. Prošao je nacionalni predodabir čime je stekao pravo prijave na predstojeći poziv Europske komisije za sufinanciranje EDIH-ova u okviru programa Digitalna Europa.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike