Hidroksiklorokin nije prevencija za COVID-19 i nema prioritet u istraživanju
foto:freepik

Lijek koji se koristi za liječenje malarije i određenih autoimunih bolesti bio je velika tema u počecima pandemije. U Francuskoj je izazvao i niz kontroverzi nakon što ga je lijekom za ovu infekciju označio profesor Didier Raoult, a potrošnja lijeka porasla “u nebo” dok tamošnji regulatori nisu ograničile njegovo izdavanje.

Stav posebne skupine Svjetske zdravstvene organizacije formiran je, kako su priopćili, na temelju dokaza iz šest različitih ispitivanja na više od šest tisuća ispitanika.

Nema utjecaj na potvrđene slučajeve

– Dokazi velike sigurnosti su pokazali da hidroksiklorokin nema učinak na smrtnost i hospitalizaciju dok su dokazi umjerene sigurnosti pokazali kako hidroksiklorokin nema utjecaj na laboratorijski potvrđene COVID-19 infekcije i vjerovatno povećava rizik od nuspojava. Stoga, panel smatra da ovaj lijek više nije prioritet u istraživanju te da bi se resursi trebali iskoristiti za procjenu drugih lijekova za prevenciju COVID-19 – stoji u priopćenju.

Ovaj lijek koristio se u početku pandemije i u liječenju oboljelih u bolnicama, a s obzirom kako je tada svijet tek krenuo u razvoj cjepiva bilo kakva učinkovita terapija bila je pod povećalom cijele javnosti, ne samo stručne. Tako se značajnom smatrala i svaka naznaka o ikakvom povoljnom utjecaju bilo kojeg lijeka pa tako i hidroksiklorokina. Smjernica WHO-a navodi kako ovaj lijek ljudi ne trebaju smatrati vrijednim za sprečavanje infekcije COVID-19. Inače, riječ je o prvoj ovako definiranoj smjernici za prevenciju i liječenje te infekcije na razini WHO-a odnosno posebnog savjeta Organizacije, a nakon istraživanja drugih mogućih terapija uslijedit će jednaka objava odnosno revizija smjernica.

Lanjskog proljeća i u Hrvatskoj je došlo do nestašice i poteškoća s nabavom ovog lijeka koji je redovna terapija oboljelih od pojedinih autoimunih bolesti poput lupusa koji su i upozorili na ovaj problem.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments