fbpx
AktualnoHALMED: Zasad se neće provoditi izvanredni uvoz Sputnika V

HALMED: Zasad se neće provoditi izvanredni uvoz Sputnika V

To ne znači da će rusko cjepivo “sutra” osvanuti u Hrvatskoj, naprotiv da bi se počeli cijepiti Sputnikom V mimo odobrenja Europske agencije za lijekove (EMA) morali bi rizici od nedostatka cjepiva biti bitno veći od rizika stavljanja tog cjepiva na tržište Hrvatske.

Trenutačno se pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) provodi postupna ocjena cjepiva Sputnik V, u kojoj aktivno sudjeluju stručnjaci HALMED-a. Riječ je o postupku kojim se na najpouzdaniji način može utvrditi udovoljava li cjepivo Sputnik V potrebnim zahtjevima sigurnosti, djelotvornosti i kakvoće. Stoga je primarni cilj da se predmetna ocjena pri EMA-i provede u što kraćem roku, ovisno o dokumentaciji i podacima koje proizvođač dostavlja – poručili su iz HALMED-a.

Bez cjelovite ocjene sigurnosti

Izuzev dokumentacije o samom cjepivu u ovom ruskom slučaju potrebna je i inspekcija njegove proizvodnje s obzirom da se ne proizvodi u EU, a ktomu još i svaka serija koja bi u budućnosti mogla dolaziti u Hrvatsku morala bi proći provjeru kvalitete u nekom od službenih laboratorija za kontrolu lijekova u EU.
Izvanredni uvoz je krajnja mjera i HALMED, kako su pojasnili, u tom postupku ne može provesti cjelovitu ocjenu sigunosti, djelotvornosti ni kvalitete cjepiva.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike