HALMED: EMA ispituje lijek RoActemra kod odraslih s teškim simptomima covida-19
foto: Shutterstock

Europska agencija za lijekove (EMA) počela je testiranje protuupalnog lijeka RoActemra (tocilizumab) kako bi proširila njegovu upotrebu i na liječenje hospitaliziranih odraslih pacijenata s teškim simptomima covida-19 koji se već liječe kortikosteroidima i zahtijevaju dodatni kisik ili mehaničku ventilaciju, objavila je Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) na svojim internetskim stranicama.

RoActemru se smatra potencijalnim lijekom za covid-19 zbog njegove sposobnosti da blokira djelovanje interleukina-6, proteina koji potiče proizvodnju imunoloških stanica, a koji je često povišen u bolesnika s covidom-19.  Pokazalo se da je lošiji ishod liječenja pacijenta što je bilo prisutno više interleukina-6 u tijelu. Naime, njegova prekomjerna proizvodnja pospješuje upalu, odnosno dovodi do toga da imunološke stanice napadaju zdrave organe koje bi trebale zaštititi.

EMA će provesti ubrzanu procjenu podataka podnesenih u prijavi, uključujući rezultate četiri velike studije o pacijentima hospitaliziranim s teškom covidom-19, te odlučiti hoće li odobriti proširenu upotrebu ovog imunosupresiva.

Mišljenje EMA -e tada će se proslijediti Europskoj komisiji koja će donijeti konačnu pravno obvezujuću odluku primjenjivu u svim državama članicama EU.

Očekuje se da će EMA objaviti rezultate svoje evaluacije do sredine listopada.

Ovaj je lijek u EU prvi put odobren 2009. godine i obično se koristi u liječenju reumatoidnog artritisa.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments