Gotovo 40 posto osmaša u Zagrebu cijepljeno protiv HPV-a
Panel rasprava, foto: promo

U prošloj školskoj godini protiv HPV-a cijepljeno je 38,7 posto učenica i učenika osmih razreda zagrebačkih škola.

 

Podatak je to koji je iznijela Tatjana Petričević Vidović, dr. med., spec. školske medicine, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ na panel raspravi naziva Tko se ne bi cijepio protiv raka.

Panel diskusija održana je u sklopu programa „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om“, a u uz spomenutu liječnicu u njoj su sudjelovali  akademkinja Mirna Šitum, prof. dr. sc. Mihael Skerlev, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo, Neda Ferenčić Vrban, dr. med., spec. školske medicine, prim. Marija Posavec, dr. med. i Jana Jelenić, predstavnica udruge CROMSiC, Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatske.

– Vjerujem da su ovakvi paneli izuzetno korisni i da će naše sugrađane potaknuti na dodatna promišljanja o problematici vezanoj uz HPV, ali i na konkretno rješenje koje nam nudi cjepivo. Pritom svojim kolegama iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ želim iskazati divljenje na snazi i volji da u ovim teškim pandemijskim okolnostima provode i ovaj program prevencije HPV-a i zloćudnih bolesti uzrokovanih ovim virusom, rekla je akademkinja Šitum, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti.

HPV infekcija nema simptome, najčešće se otkrije papa testom, a uzrokuje rak vrata maternice od kojeg godišnje u Hrvatskoj oboli oko 300 te premine oko 100 žena.

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments