VijestiFDA: Daljnje smanjene soli u prehrani sačuvalo bi mnoge živote

FDA: Daljnje smanjene soli u prehrani sačuvalo bi mnoge živote

“Cilj je smanjiti prosječan dnevni unos soli s približno 3400 miligrama na 3000 miligrama, odnosno za oko 12 posto u iduće dvije i pol godine”, objasnile su povjerenica FDA dr. Janet Woodcock i direktorica za prehranu pri FDA Centru za sigurnost i pripremu hrane Susan Mayne u priopćenju nakon objave smjernica za prehrambenu industriju, restorane, školske kuhinje i kioske brze hrane.

“Iako bi prosječan unos i dalje bio iznad preporučene granice od 2300 miligrama dnevno, čak će i ovo skromno smanjenje, na kojem će se polako raditi u idućih nekoliko godina, značajno smanjiti bolesti uzrokovane povećanim unosom soli”, ističu Woodcock i  Mayne.
Američko udruženje za srce  u svojim preporukama navodi gornju granicu od 2300 miligrama dnevno, a idealno bi bilo ne prekoračiti 1500 miligrama soli u danu.
FDA poručuje da u budućnosti još planira revidirati preporuke u cilju daljnjeg smanjivanja unosa soli.

U Udruženju za srce ističu da bi smanjenje za 1000 miligrama značajno poboljšalo krvni tlak i zdravlje srca nacije koja sada konzumira ogromne količine soli. Posljedice su povišeni krvni tlak, bolesti srca, moždani udar i bolesti bubrega.
Iz udruženja poručuju da su ciljevi FDA važan korak naprijed koji će pomoći ljudima da smanje unos soli, ali i da to nije dovoljno. Pozvali su FDA da poduzme dodatne mjere za smanjenje razina soli u ​​prerađenoj hrani. Ističu da bi smanjenje unosa natrija za oko 40 posto tijekom idućih desetljeća moglo spasiti 500.000 života u SAD-u.

Prema podacima FDA, većina Amerikanaca jede više soli nego što je preporučeno. Posebno zabrinjava što više od 95 posto djece između dvije i 13 godina konzumira previše soli..
Nove smjernice će se odnositi na proizvođače hrane. Oko 70 posto soli koju ljudi konzumiraju potječe od gotove ili pakirane hrane, “što otežava ograničenja”, rekle su Woodcock i Mayne.
Na konferenciji za novinare nakon objave smjernica dr. Woodcock odbila je reći hoće li agencija razmotriti nametanje obveznih ograničenja proizvođačima hrane ako industrija ne ispuni ciljeve. Umjesto toga, naglasila je prednosti suradnje i postupnog napora kako bi se i potrošačima i proizvođačima dalo vremena za prilagodbu.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike