Evo koja je dijagnoza najčešće povezana s radom u EU zemljama

Datum:

Premda se poremećaji mišićno-koštanog sustava mogu spriječiti oni su i dalje najčešći zdravstveni problem povezan s radom u Europi. Nedavno istraživanje pod nazivom OSH Pulse potvrđuje da 30 posto radnika pati od problema ili boli koji zahvaćaju kosti, zglobove ili mišiće. Njih 27 posto od stresa, depresije ili tjeskobe, a 37 posto od općeg umora.

Prema podacima Europskog istraživanja poduzeća o novim rizicima i onima u nastajanju ponavljanje istih pokreta šake ili ruke najčešći je čimbenik rizika u EU. Na razvoj poremećaja mišićno-koštanog sustava također utječu dugotrajno sjedenje (61 posto) – koje se često smatra rizikom u nastajanju ili novim rizikom za razvoj poremećaja mišićno-koštanog sustava, podizanje ili nošenje ljudi ili teškog tereta (52 posto), vremenski pritisak (45 posto) te zamorni ili bolni položaji (31 posto).

Smatra se da se stanje nedvojbeno pogoršalo zbog promjena u radnom okruženju potaknutih pandemijom. Fizički i psihosocijalni čimbenici rizika (kao što je prekomjerno radno opterećenje) pridonose razvoju ili pogoršanju poremećaja mišićno-koštanog sustava.
U Europskoj agenciji za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) održan je sastanak za zdrava radna mjesta. Cilj je istaknuti znanje i iskustvo stečeno tijekom posljednje dvije godine u okviru kampanje „Smanjenje opterećenja za zdrava radna mjesta”. Najavljuju novo izdanje kampanje za zdrava radna mjesta 2023. – 2025.: „Siguran i zdrav rad u digitalnom dobu”.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...