AktualnoDva tjedna nakon cijepljenja povratak ranijem načinu života - bez maske

Dva tjedna nakon cijepljenja povratak ranijem načinu života – bez maske

U ovom smislu cijepljenima se smatraju osobe koje su primile obje doze cjepiva odnosno jednu dozu Johnson & Johnson jednodoznog cjepiva. Pri čemu je važno naglasiti da se u potpunosti cijepljenim smatra trenutak kad je od cijepljenja odnosno od druge doze prošlo – dva tjedna. 

Cijepljeni Amerikanci tako su dobili “zeleno svjetlo” za skinuti masku  te, da tako kažemo, ukidanje fizičke distance. Izuzev u situacijama gdje lokalna situacija zahtjeva ili propisuje te mjere i u prijevoznim sredstvima. 

Nekako je ova objava CDC-a službeni kraj tamošnje polemike moraju li cijepljeni protiv COVID-19 nastaviti nositi masku, a koja je manje više dosad imala političke konotacije te je odluka varirala među državama. Sada je na ovaj način medicinski stav, uz navedena pravila, kako se dva tjedna nakon druge doze ( ili dva tjedna nakon jednodoznog cjepiva) može vratiti predpandemijskom životu bez maski i razmaka. 

Ono na što CDC pri tomu upozorava jest da se mjera treba pridržavati tamo gdje to zahtjeva lokalni zakon ili neka pojedinačna organizacija, ali i za putovanja u svakom obliku javnog prijevoza. Podvukli su te nabrojali i činjenice koje dosad svijet zna te je dokazano što se tiče pandemijske zaraze, ali i ono što je još uvijek nepoznanica. A jedna od nepoznanica jest vremensko razdoblje zaštite od COVID-19 nakon cijepljenja te učinak cjepiva na različite varijante virusa. 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike