Dva lava u zagrebačkom Zoološkom vrtu zaražena koronavirusom
foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

U zagrebačkom Zoološkom vrtu dva su lava zaražena koronavirusom, što je prva potvrda te zaraze kod bilo koje životinje u zoološkom vrtu u Hrvatskoj od početka epidemije, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Virus je  laboratorijski potvrđen u uzorcima izmeta i brisa nosa životinja. Uzorci su uzeti zbog pojave kliničkih znakova bolesti te epidemiološke poveznice s covid-19 oboljelom osobom, a pretraženi su u okviru Programa praćenja proširenosti infekcije virusom SARS-CoV-2 u životinja te utvrđivanja uloge životinja u epidemiologiji covida-19.
Za sada nema dokaza da kućni ljubimci imaju značajnu ulogu u širenju koronavirusa na ljude te se stoga rizik od širenja bolesti na ljude smatra vrlo niskim.

Bez obzira na to što nema epidemioloških pokazatelja da kućni ljubimci sudjeluju u širenju infekcije na ljude, i dalje se preporučuje da osobe za koje postoji sumnja ili u kojih je potvrđeno da su oboljele od covida-19 izbjegavaju bliski kontakt sa svojim kućnim ljubimcima, savjetuju iz Ministarstva.

Životinje zaraženih vlasnika trebalo bi držati u zatvorenom prostoru, sukladno epidemiološkim mjerama koje se primjenjuju i na oboljele osobe.
Također pri rukovanju i njezi životinja potrebno je provoditi osnovne higijenske mjere uključujući pranje ruku nakon rukovanja i boravka sa životinjama, hranom za životinje, kao i izbjegavanje ljubljenja, lizanja od strane životinja ili dijeljenja iste hrane.

 

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments