AktualnoDr. Šmit: Za reformu treba politička volja, ni od najavljene neće biti ništa

Dr. Šmit: Za reformu treba politička volja, ni od najavljene neće biti ništa

Osobno smatram, a i većina liječnika u Hrvatskoj s kojima sam razgovarala se slaže s time – još jedna pompozno najavljena reforma od koje neće biti apsolutno ništa konkretno! Za pravu reformu je potrebna jaka politička volja i snaga jer ona mora napraviti oštre rezove i pomesti apsolutno sve što nije dobro, a time bi se moralo dirnuti u mnoga politikom stvorena prava.

Rad nema normative

Kontrola rada liječnika? Apsolutno se slažem s idejom! Nek se kontrolira naš rad no gdje su vremensko kadrovski normativi kakve imaju kolege u europskim zemljama! Tamo je za razliku od Hrvatske nezamislivo da liječnik “pokriva” tri radilišta i da “usput” zbrinjava teško bolesne pacijente na odjelu što je najodgovorniji dio rada bolničkog liječnika, a nigdje se ne “ broji” numerički.

Kada naše upravljačke strukture spominju kontrolu rada onda tu podrazumijevaju brojanje pojedinačnih pregleda u ambulantama. Liječnik koji radi na odjelu se nigdje u sustavu ne vidi niti se broji njegov rad niti njegov posao itko uzima u statistiku. Zašto se bolnice zovu bolnice nego upravo zbog takvih pacijenata koji su teško bolesni i koji ne mogu od kuće na liječenje i obradu. Za posao liječnika na odjelu u Hrvatskoj nema statističke kvantifikacije. Kao da bolnički odjeli uopće ne postoje. Zat se ti pacijenti sami obrađuju i liječe?

Bez prekovremenih rast će liste

Prekovremeni sati? Izvrsno pitanje. Zar nismo već dovoljan broj u medijima naglasili da nam je dosta protuzakonitog prekovremenog rada? Što se napravilo po tom pitanju? Apsolutno ništa! Da nema prekovremenog rada pola bolnica bi se moglo zatvoriti. Osobito manjih. A liste čekanja za poliklinicke djelatnosti bez prekovremenih će još porasti. Ne znam kome više nije jasno da u Hrvatskoj jednostavno nema
liječnika! I sve ih je manje. Svima je apsolutno prekipilo raditi u neredu gdje si uvijek kriv za manjkavosti sustava. Centralizacija bolnica- što bi to točno trebalo značiti pričekat ćemo pa onda komentirati, ali već naslućujem- opet jedno veliko ništa. Prije 5 godina za vrijeme ministra Nakića oformljeno je 5 radnih skupina od kojih je svaka imala zadatak napraviti nacrt reforme jednog segmenta zdravstvenog sustava. Neki dokumenti su završeni- spomenut ću onaj za reformu hitne medicine i 5 godina stoji negdje u ladicama u Ministarstvu zdravstva.

Na potezu je uvijek politika

Možda za početak da se pogledaju ti dokumenti? To smo sugerirali i Ministru Kujundžiću pa ništa. Zato mislim da nikome nije do prave reforme. Mi u HUBOL-u točno znamo što u sustavu treba mijenjati. Ali, mi nismo na potezu. Na potezu je uvijek politika koja zbog različitih interesa nikad ne napravi ono što treba nego ono sto je politički ispravno. I tako će biti i ovaj put.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

spot_img

Istražite

Popularno