Dr. Nonković: Dolazak majmunskih boginja kod nas vrlo je vjerovatan

Datum:

Prema riječima prim.mr sc. Dijane Nonković dr.med. specijalistice epidemiologije iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije turizam je u jeku, migracije su velike i vrlo vjerojatno će se dogoditi slučajevi i kod nas.

U zemljama u Africi ta virusna bolest cirkulira no sada imamo izvoz u 12 zemalja svijeta. Za sada su tri svjetske regije imale slučajeve majmunskih boginja. I u Australiji, Americi i Europi. Pitanje je vremena kad će doći i kod nas virusna bolest koja spada u zoonoze jer je porijeklo virusa porodica majmuna.
Inkubacija same bolesti najčešće je od 6 do 13 dana, ali može biti i duža. Bolest počinje s glavoboljom, povišenom temperaturomd, drhtavicom, bolovima u mišićima te se može pojaviti i osip na koži. Prenosi se iznimno bliskim kontaktom, manje su zarazne od malih boginja i donose manje slučajeva teške bolesti, opisala je dr. Nonković.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...