fbpx
AktualnoDr. Cravioto (WHO): AstraZeneca cjepivo treba dati i starijima od 65

Dr. Cravioto (WHO): AstraZeneca cjepivo treba dati i starijima od 65

Prema trenutnim dokazima AstraZeneca cjepivo SAGE preporučuje da se treba dati u dvije doze u intervalima od 4 do 12 tjedana. Naša je preporuka koristiti interval od osam do 12 tjedana između dviju doza koje preporučujemo svima starijima od 18 godina i bez gornje dobne granice, službeni je stav Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) odnosno spomenute SAGE skupine koja je Strateška savjetodavna skupina stručnjaka o cijepljenju.

Nakon što su pojedine zemlje odlučile ne cijepiti ovim cjepivom starije građane zbog nedovoljno dokaza o njegovoj učinkovitosti u toj populaciji WHO formulirao je konkretnu preporuku. Štoviše, dr. Alejandro Cravioto naveo je kako se ovo cjepivo preporučuje i trudnicama koje imaju visok rizik zaraze COVID-19 ili su rizična skupina ili zbog kakvih komorbiditeta.

Jednaku preporuku iznio je i za dojilje navodeći primjer ako su u velikom riziku od infekcije ovom zarazom kao što su to zdravstveni radnici.

Neovisno o tomu da li je netko imao COVID-19 ili ne, također bi trebao biti dio programa cijepljenja jer nemamo informacija da bi mogli reći koliko će trajati imunitet nakon infekcije i zato preporučujemo cijepljenje – rekao je dr. Cravioto.

Oxford – AstraZeneca cjepivo trenutno je jedno od glavnih cjepiva čije će prve tranše kroz ovaj mjesec primiti mnoge zemlje. Logistički je vrlo korisno što može biti čuvano na uobičajenim temperaturama u hladnjaku, poruka je iz WHO-a otkud se moglo čuti i da ovo cjepivo ima nešto manji učinak protiv britanskog soja virusa, ali da i dalje pruža zaštitu od teške bolesti izazvane novim koronavirusom.

Nema razloga da ne preporučimo upotrebu ovog cjepiva čak i u zemljama u kojima cirkulira južnoafrički soj, stav je WHO-a odnosno SAGE skupine.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike