fbpx
AktualnoDr. Butorac: COVID godina dovest će do eksplozije bolesti

Dr. Butorac: COVID godina dovest će do eksplozije bolesti

Mobilizirati zdravstvene vlasti na cijepljenje 90 posto djevojaka do 15 godina cjepivom protiv HPV-a, potaknuti ih na probir raka vrata maternice među 70 posto žena te na pravovremeno liječenje 90 posto žena s dijagnozom invazivnog raka vrata maternice. To su ciljevi Svjetske zdravstvene organizacije povodom Europskog tjedna cijepljenja koji je bio i razlog online panelu pod nazivom„90-70-90 Idealne mjere za 2030. godinu“. Hrvatska je jedna od zemalja koja ima besplatno i dostupno cjepivo za sve učenike osmih razreda, a do kraja godine i za sve mlade do 25 godina života. No, odaziv nije dovoljno dobar, poručuju stručnjaci.

-Upravo nam sada u bolnici leži djevojka, rođena 1997. godine s karcinomom cerviksa, iznio je doc. dr.sc. Dražan Butorac, spec. ginekologije i predsjednik Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice HLZ-a. Edukacija nam mora ići  od rane, vrtićke dobi kada se već mora educirati da maligne bolesti nisu tema koja se izbjegava, a rezultate možemo vidjeti tek kroz nekih 10 godina. Aktualna COVID situacija je mnoge potaknula na razmišljanje kako virusi djeluju na nas. Naglašavam važnost toga da će nam ova COVID godina, i cjelokupna situacija, dovesti do eksplozije bolesti i novih dijagnoza karcinoma. I to će nas koštati puno više nego prevencije, testiranja i cijepljenje.“ 

Europska Unija je za jedan od zdravstvenih prioriteta stavila borbu protiv raka. Za Europski plan borbe protiv raka je osigurano 4 milijarde eura.

Razotkrivati tabue

-I dalje je jako velik problem što mnogi strahuju od cjepiva istaknula je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu. Zato kao političari, roditelji, javne osobe moramo kontinuirano raditi na edukaciji. Mnoge obitelji ne pričaju na adekvatan način o seksualnom odgoju. Moramo te tabue rješavati korak po korak. Zato moramo što više educirati javnost, ulagati više financijskih sredstava, a zasigurno bi pomogli i oboljeli koji bi svojim primjerom približili ovaj javnozdravstveni problem – rekla je zastupnica Glavak.

Stručnjaci naglašavaju kako bi se čak 40 posto slučajeva raka moglo spriječiti prevencijom.

-Osim što trebamo riješiti ovaj tradicionalni problem, a to je da razgovor u obitelji ili među vršnjacima o spolnim odnosima i bolestima nije tabu, trebamo pronaći način kako da mladima približimo ovu temu, tvrdi Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu. Za to su najbolje mlade generacije ili javne osobe koje oni prate na društvenim mrežama. Jedino tako može se doprijeti do svijesti o problemu. Poseban problem upravo i jesu društvene mreže koje često nude i šire dezinformacije. Mi tu pričamo o zdravstvenom problemu, tako da je jako bitno tko o tome govori i kakve informacije daje. Zato su nam potrebni obrazovanje, edukacija i prevencija – poručio je zastupnik Sokol.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike