Dosad u Hrvatskoj prijavljeno 658 nuspojava na COVID cjepiva
foto: Shutterstock

Najčešće nuspojave nakon cijepljenja protiv COVID-19 su blage, među rijeđim nuspojavama su zabilježene pareza lica i alergijske reakcije

Trenutna procjena anafilaktičkog šoka kao nuspojave cijepljenja protiv COVID-19 cjepivom Moderna jest 2,5 moguća slučaja na milijun doza, zaključak je revizije sigurnosti Modernina cjepiva. Anafilaksa nakon primjene ovog cjepiva bila je slučaj u američkom San Diegu prošli mjesec, a ova procjena rezultat je daljnje provjere sigurnosti tog cjepiva. Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je kako od nositelja odobrenja traži nastavak daljnjih revizija svih ovakvih slučajeva. Iz te Agencije također su naveli kako prema trenutnim informacijama ne postoje novi sigurnosni problemi u odnosu prema anafilaksi kao nuspojavi. U Hrvatskoj je pak dosad ukupno na COVID-19 cijepljenje prijavljeno 658 nuspojava.

Spontano prolaze kroz par dana

Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na lokalne reakcije, odnosno bol, oticanje i crvenilo na mjestu primjene cjepiva, zatim glavobolju, povišenu tjelesnu temperaturu, umor, slabost, bol u mišićima, zimicu/tresavicu i mučninu. Riječ je o očekivanim nuspojavama koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih cjepiva te su najčešće blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije (primjerice, hladni oblozi, lijekovi za snižavanje povišene tjelesne temperature i lijekovi protiv bolova) – stoji u izvještaju Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).
Osip, svrbež i koprivnjača su zabilježeni među ozbiljnim nuspojavama, a rjeđe je zabilježena pareza lica.
Prijavljene su dvije pogreške u primjeni cjepiva nakon kojih nije došlo do nuspojava te tri prijave neželjena događaja sa smrtnim ishodom koji nije povezan sa cijepljenjem. Hrvatska, inače, ima razvijen sustav prijave i praćenja nuspojava HALMED-u kojem zdravstveni radnici sumnju na nuspojavu mogu prijaviti posebnim elektroničkim putem, a svi ostali putem on-line aplikacije, mobilne aplikacije ili slanjem obrasca.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments