Donirana krv spašava mnoge živote, hvala darivateljima

Datum:

Ovogodišnji slogan je “Darivanje krvi je čin solidarnosti. Darujte krv i spasite život” čime se, kažu u Hrvatskom Crvenom križu, želi skrenuti pozornost na ulogu koju dobrovoljno davanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica.
Hrvatski Crveni križ (HCK) istaknuo je i nemjerljiv doprinos dobrovoljnih – neplaćenih darivatelja krvi u opskrbi nacionalnog zdravstvenog sustava s dostatnim količinama sigurne krvi i krvnih pripravaka.
“Svim dobrovoljnim davateljima krvi upućujemo iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi te im zahvaljujemo na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi koja je mnogima spasila život”, poručili su iz Hrvatskog Crvenog križa.

Ponekad poteškoće

Podsjetili su kako je, zbog pandemije koronavirusa, proteklo razdoblje bilo posebno izazovno i zahtjevno za organizaciju i provedbu akcija davanja krvi zbog opasnosti od širenja zaraze.
“Cjelokupna situacija odrazila se na broj prikupljenih doza krvi jer su mnogi darivatelji bili spriječeni odazvati se na akcije davanja krvi zbog mjere izolacije ili samoizolacije, kao i organiziranog rada od kuće. Osobito je to bilo problematično kad se proširila zaraza omikron varijantom virusa, zbog velikog broja oboljelih. Zabilježen je i manji odaziv mladih jer se nisu u potpunosti održale već tradicionalne akcije davanja krvi s maturantima, kao i na mnogim fakultetima, jer su često imali nastavu i predavanja putem interneta”, naveli su iz HCK.
Unatoč svemu, kažu, u organizaciji društava Crvenog križa, prikupljenim dozama krvi do sada su uvijek podmirene sve iskazane potrebe zdravstva za krvi i krvnim pripravcima u Hrvatskoj, ali ponekad uz dosta poteškoća.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Voditeljica Referentnog centra za PTSP o prvom vodiču za ljude s traumama

Nebrojeno se puta u nekom od javnih servisa dogodi...

Glukagon u spreju dostupan u ljekarnama na recept

Od 1. prosinca u svim je ljekarnama na recept...

Povećanje naknade za dopust za njegu djeteta s težim poteškoćama

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Vladi su...

Turski građevinari započinju obnovu Vinogradske

U KBC-u Sestre milosrdnice kreće obnova šest objekata oštećenih...