Doc.dr.sc. Tomaš: Zbog koronavirusa se znatan broj bolesnika javlja s uznapredovalom bolesti
doc.dr.sc. Ilijan Tomaš, foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Na Zavodu za Onkologiju KBC –a Osijek godišnje se obavi oko 2000 pregleda novooboljelih pacijenata, od kojih 90 % primi sustavno liječenje, što uključuje kemoterapiju, endokrinu terapiju, biološku terapiju i imunoterapiju, a kod 60 % se provede radioterapija.

Nažalost, zbog odgađanja javljanja liječniku odnosno smanjenog broja preventivnih pregleda, a čemu je uzrok pandemija koronavirusa, u osječkoj bolnici napominju kako su ponovno svjedoci da se znatan broj bolesnika javlja s uznapredovalim stadijem bolesti. Stoga smo ovih dana o situaciji na terenu i liječnju onkoloških bolesnika u istočnoj Hrvatskoj tijekom pandemije koronavirusa porazgovarali s pročelnikom Zavoda za onkologiju KBC-a Osijek doc. dr. sc. Ilijanom Tomašem.

Trenutačno se nalazimo u vremenu kada su zbog pandemije Covid- 19 u drugi plan pale ostale bolesti koje su i dalje prisutne pa tako i maligne bolesti. U samom početku pandemije zbog straha veliki broj bolesnika se nije javljao na preglede i dijagnostičku obradu pa smo imali manji pad u broju novo dijagnosticiranih bolesnika u to vrijeme, a mali broj bolesnika se odlučio ne dolaziti na liječenje maligne bolesti. Kako smo s vremenom imali sve više spoznaja o koronavirusu tako se i zdravstveni sustav prilagodio i bolesnici su ponovno počeli dolaziti na preglede i dijagnostičku obradu. KBC Osijek i Zavod za onkologiju su se od početka pandemije vrlo brzo prilagođavali izazovima pandemije, a s obzirom da su onkološki pacijenti i u tijeku pandemije imali prioritet liječenja, nastavili smo liječiti sve naše bolesnike te redovito po ubrzanom postupku primali i započinjali s liječenjem novodijagnosticiranih bolesnika. Kao i ostala populacija onkološki bolesnici su izloženi vanjskom utjecaju pa tako i mogućnosti zaraze korona virusom. Dio bolesnika je obolio od korone u tijeku liječenja te je većina tih bolesnika nakon preboljele infekcije nastavila s liječenjem. Sada kada je cjepivo dostupno veći broj bolesnika je cijepljen što dodatno daje sigurnost od smanjenih komplikacija infekcije koronavirusa u tijeku liječenja te smanjenu mogućnost širenja infekcije među bolesnicima s malignom bolesti koji redovito dolaze na liječenje, naglašava doc. Tomaš.

Sustav Cato

Recimo kako je Zavod za onkologiju KBC-a Osijek jedini onkološki centar istočno od Zagreba koji obavlja kemoterapiju i radioterapiju.

Iz godine u godinu raste trend novo otkrivenih karcinoma od kojih su u žena najčešći karcinom dojke i karcinom kolona te u muškaraca karcinom prostate i karcinom pluća. Na Zavodu imamo suvremenu opremu za radioterapiju i sustavno liječenje, godinama koristimo sustav za propisivanje sustavne onkološke terapije pod nazivom Cato koji je povezan s centralnom primjenom citostatika Bolničke ljekarne koje podliježe najsuvremenijim standardima propisivanja i pripreme sustavne onkološke terapije. Implementacijom ovog sustava priključili smo se većim onkološkim centrima u zemljama zapadne Europe te smo prvi onkološki centar koji je implementirao takav sustav u Republici Hrvatskoj. Od nedavno smo nadogradili Cato sustav uvođenjem slijedivosti propisane terapije te smo trenutno jedan od nekoliko onkoloških centara u Europi koji provodi liječenje na taj način. Na Zavodu uz raniju radioterapijsku opremu 2018. godine instaliran je jedan od najmodernijih linearnih akceleratora na kojem se provode najmodernije tehnike radioterapije kao što je lučna radioterapija (VMAT) i integrirani boost. Važno je naglasiti da sama oprema nije dovoljna za provođenje kvalitetnog liječenja te da uz opremu imamo i educirani medicinski tim liječnika, medicinskih sestara i inžinjera medicinske radiologije koji u potpunosti znaju koristiti potencijal opreme koju posjedujemo, naglašava doc. Tomaš.

Važnost preventivnih pregleda

Kako je protekli mjesec bio upravo mjesec u kojem se ukazivalo na važnost borbe protiv raka iz KBC- a Osijek ističu važnost odaziva na poziv za preventivne preglede.

Ne treba niti napominjati da smo uočili da od kada postoje nacionalni preventivni pregledi bolest smo počeli otkrivati u ranoj fazi i samim tim imamo bolje rezultate u preživljenju onkoloških bolesnika. Povećanje preživljenja je posebno vidljivo kod karcinoma dojki jer je odaziv na preventivni pregled veći nego u ostalim programima.

Što se bolest otkrije u ranijoj fazi veće su šanse za izlječenjem. Veliki napredak za sve onkološke bolesnike u Hrvatskoj, ali i za sve koji sudjeluju u liječenju malignih bolesti je Nacionalni plan protiv raka koji je donesen i usvojen te je u tijeku priprema za njegovu implementaciju.

To je izuzetno dobro strukturiran plan koji obuhvaća sve aspekte od prevencije, dijagnostike, liječenja karcinoma do potpore koja je potrebna bolesniku s malignom bolesti u svakoj fazi njegove bolesti. U Hrvatskoj trenutačno postoji velika potreba za obnavljanjem radioterapijske opreme koja je i predviđena Nacionalnim planom za borbu protiv raka, te vjerujem da ćemo implementacijom tog plana u svim njegovim segmentima pa tako i u nabavci opreme za radioterapiju dodatno podići razinu kvalitete liječenja naših bolesnika i poboljšati ishode liječenja, zaključuje ovaj osječki specijalist onkologije.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments