Dijagnosticiranje migrenskih poremećaja podcijenjeno
foto:freepik

Udruga Migrena Hrvatska surađuje s izvrsnom mrežom stručnjaka a pozicionirala se kao pouzdana dostupna i angažirana u svim područjima podrške, dijagnosticiranja bolesti, liječenja i zaštite zdravlja.

Migrena je, kao i glavobolje, općenito neprepoznat, nedijagnosticiran i neliječen poremećaj, kao i značajan uzrok onesposobljenosti u svijetu. U usporedbi s epizodičnom migrenom, kronična migrena ima značajniji utjecaj na kvalitetu života i općenito na funkcioniranje u društvu i na radnom mjestu. Bolesnici s kroničnom migrenom u odnosu na one s epizodičnom migrenom značajno više vremena pate od glavobolje, a također češće imaju i pridružene komorbiditete zbog čega se i kod direktnih troškova liječenja bilježi porast. Utoliko je shvatljivije osnivanje Udruge MIGRENA HRVATSKA, o kojoj više kao i o migrenskim poremećajima saznajemo od predsjednice Krunčice Rakić.

Prevelik broj pacijenata nikad nisu posjetili liječnika

Temeljem epidemiološke studije koja je provedena u Hrvatskoj, 15 posto populacije pati od migrene, 20,6 posto populacije pati od čestih glavobolja i 2,4 posto od kroničnih glavobolja. Iako je glavobolja česta pojavnost i primarna kod dijagnoze migrenskih poremećaja, te predstavlja veliki problem, kako samom pacijentu, tako i društvu u cjelini (zbog nemogućnosti realizacije svih životnih uloga), pokazalo se da je dijagnosticiranje migrenskih poremećaja u Hrvatskoj podcijenjeno. Istraživanje je pokazalo da pola pacijenata koji pate od glavobolje i čak 36 posto pacijenata koji pate od migrene nikada nisu posjetili liječnika – što je vrlo zabrinjavajuća činjenica.
Pacijente je potrebno motivirati i podržati, a informacije o bolestima i zdravstvenim rizicima, kao i mogućnostima sprečavanja i liječenja bolesti osigurati na relevantnim i verificiranim kanalima. Potrebno je kreirati pacijentima razumljive i motivirajuće sadržaje te osigurati njihov doseg do svih ciljanih skupina, pacijenata, njihovih bližnjih, zdravstvenih radnika.

Udruga prva i jedina u Hrvatskoj za osobe s migrenskim poremećajima

UDRUGA MIGRENA HRVATSKA je prva i jedina udruga u Hrvatskoj koja se bavi problematikom glavobolja i osoba s migrenskim poremećajima. Osnovana je 2018. g., te je u ovom kratkom razdoblju od osnutka do danas svojim kontinuiranim radom ostvarila zapažene rezultate. Većina aktivnosti u početku rada bila je posvećena podizanju svijesti šire javnosti što su migrenski poremećaji i kako se dijagnosticiraju i liječe. Udruga od tada trajno provodi edukaciju putem društevnih mreža kako se boriti s migrenskim poremećajima i kako usvojiti zdrave stilove života. Udruga je razvila i raspolaže sa izvrsnom mrežom stručnjaka (psihologa, neurologa, nutricionista, liječnika, stručnjaka za projekte i za komunikaciju) koji u svakom trenutku mogu odgovoriti na zahtjeve i realizaciju različite vrste projekata i aktivnosti.


Udruga MIGRENA HRVATSKA u malo više od 2 godine postojanja pozicionirala se kao pouzdana, dostupna i angažirana podrška osobama s migrenskim poremećajima u svim aspektima liječenja bolesti i zaštite zdravlja, a u svojim aktivnostima i na svojim komunikacijskim kanalima okuplja mnogobrojne oboljele, njihove obitelji i bližnje, zdravstvene radnike, predstavnike zdravstvene administracije, farmaceute i podupiratelje iz realnog sektora, kao i široku mrežu stručnih suradnika i aktivista.

Edukacijom do kvalitetnijeg života s bolešću


Cilj je osvijestiti širu javnost što je migrena i kako nastaje, educirati o važnosti implementacije zdravih stilova života, unaprijediti kvalitetu života oboljelih i njihov povratak u sve životne i radne uloge, a za njihovo je ostvarenje potrebna aktivna i angažirana uključenost društva u cjelini. Kreiranjem edukativnih, informativnih i motivirajućih sadržaja Udruga želi potaknuti građane na veću odgovornost prema zdravlju, pravovremeno prepoznavanje simptoma moguće bolesti – i adekvatnu reakciju, a oboljelim osobama pružiti vrijedne informacije i podršku potrebnu za veću kvalitetu života s bolešću, i uspješnije liječenje. Istovremeno, donositeljima odluka potrebno je kontinuirano podizati svijest o realnosti zdravstvene skrbi na terenu i stvarnim potrebama pacijenata.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments