Razvijaju se biljezi za individualizirano liječenje dijabetesa

Datum:

Pokazale su se jasne epigenetske razlike između različitih skupina bolesnika s dijabetesom tipa 2. Epigenetski markeri također su povezani s različitim rizicima od razvoja uobičajenih komplikacija dijabetesa tipa 2, kao što su moždani udar, srčani udar i bolest bubrega.
Studija istraživača na Sveučilištu Lund u Švedskoj objavljena je u Diabetes Care časopisu.

Ranija studija istraživača sa Sveučilišta Lund, objavljena 2018., vrlo je respektirana u medicinskom svijetu, a pokazala je da je moguće podijeliti dijabetes tipa 1 i dijabetesa tipa 2 u pet podskupina. U studenom 2021. isti su autori objavili novu studiju koja je istaknula genetske razlike između četiri podskupine dijabetesa tipa 2, sugerirajući različite uzroke bolesti.
Najnoviji rezultati pokazuju epigenetske razlike između četiri podskupine s dijabetesom tipa 2. Epigenetski markeri mogu se razviti za predviđanje uobičajenih komplikacija dijabetesa tipa 2, što bi omogućilo prilagođeno liječenje pacijenata.

– Mnogim pacijentima  s dijabetesom tipa 2 zdravstveni sustav nudi standardne tretmane, ali sve jači dokazi upućuju na to da je tim pacijentima potrebno prilagođeno liječenje. Nova studija dodaje temeljne dokaze da je klinički relevantno bolesnike s dijabetesom tipa 2 klasificirati u podskupine kako bi se omogućilo personaliziranije liječenje, kaže Charlotte Ling, koja vodi istraživačku grupu za dijabetes i epigenetiku na Sveučilištu Lund.

– Srčani udar i moždani udar odgovorni su za većinu smrtnih slučajeva među pacijentima s dijabetesom tipa 2. Bolest bubrega uzrokuje mnogo patnje i vrlo je skupa za društvo jer je mnogim pacijentima potrebno liječenje dijalizom. Epigenetski biomarker koji može predvidjeti komplikacije u ranoj fazi mogao bi omogućiti preventivne akcije, kaže Charlotte Ling.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...