AktualnoDeseci prijava smrti zbog zaraze koronom u bolnicama. Slijede li tužbe i tko je odgovoran?

Deseci prijava smrti zbog zaraze koronom u bolnicama. Slijede li tužbe i tko je odgovoran?

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata je do kraja kolovoza zaprimila na desetke prijava oko mogućih smrtnih ishoda zbog zaraze koronavirusom kod pacijenata koji su se došli liječiti u neku od hrvatskih bolnica radi drugih bolesti, a po samom ulasku u zdravstvenu ustanovu su bili negativni na COVID test, potvrdila je za naš portal mr.sc. Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata. Za prvi odštetni zahtjev, točnije nagodbu s bolnicom zbog smrti 84-godišnjakinje i to kao posljedicom koronavirusa, a za koju obitelj smatra da se zarazila u zdravstvenoj ustanovi javnost je doznala 20. kolovoza, a prema medijskim informacijama od KBC-a Zagreb se tražila odšteta od 632.000 kuna , uvećano za odvjetničke troškove. Ova najveća hrvatska bolnica nagodbu je odbila, te još nije poznato hoće li obitelj podnijeti tužbu, no bolnica koja je prva povukla potez, a kako bi se zaštitila od neočekivanih troškova je KBC Osijek.
Osječka je bolnica samo tri dana nakon što se u javnosti doznalo za zagrebački slučaj prva poslala dopis svojim djelatnicima u kojem upozoravaju na mogućnost plaćanja odštete ako se pacijent zarazi u bolnici, a bio je u kontaktu s djelatnikom koji nije cijepljen.
Slijedom navedenog ako liječnici i medicinske sestre nisu cijepljeni, a pacijent se zarazi COVIDOM-19, onda se može dokazivati kako nisu poduzete sve mjere zaštite koje su zdravstvenoj ustanovi, pa tako i KBC-u Osijek bile na raspolaganju. Ovim putem posebno ističemo kako u slučaju potencijalnih tužbi pacijenata vezanih uz COVID-19, da li bi odštetu trebala platiti bolnica ili necijepljeni djelatnik, odlučit će sud. Također navodimo, da u slučaju da bolnica mora isplatiti odštetu, isti iznos bolnica može potraživati od svog necijepljenog radnika koji je zarazio pacijenta, budući da mu je bolnica omogućila cijepljenje, stoji između ostalog u službenom dopisu Ravnateljstva KBC-a Osijek.
No, da ovakva odluka nije samo puhanje u hladno, potvrdio nam je i sam ravnatelj KBC-a Osijek, doc.dr.sc. Željko Zubčić, koji kaže kako je bolnica do sada već dobila dva zahtjeva za uvid u dokumentaciju o protokolu liječnja od strane obitelji preminulih pacijenata.
– Mogli bismo reći da je to ispitivanje terena. Mi smo kao javna zdravstvena ustanova dužni na zahtjev obitelji ili odvjetnika ustupiti dokumentaciju na uvid. Zahtjeva za odštetom za sada nema, ali mi smo danas ( 31. kolovoz nap.a.) uputili novi dopis našim djelatnicima u kojima pozivamo sve koji još nisu da pristupe cijepljenju, naglašava doc. Zubčić, te dodaje kako su za svoj dopis prema djelatnicima dobili i podršku ministra Vilija Beroša, te vjeruju kako će slično postupiti i ostale zdravstvene ustanove.
Inače,iz Ministarstva zdravstva su komentirali kako smatraju „ da ravnateljstvo KBC Osijek u sklopu svojih nadležnosti i odgovornosti za kvalitetno upravljanje radom bolnice tim dopisom pravodobno i valjano informira zaposlenike o potrebi podizanja razine pojedinačne i kolektivne
zaštite od COVID-19, te u skladu s time i povećanja sigurnosti pacijenata koji se liječe ili će se liječiti u toj bolničkoj ustanovi“.

Najviše cijepljeno nezdravstveno osoblje

Zanimljiv je i uvid u broj cijepljenih djelatnika KBC-a Osijek. Tako je prema podacima od 11. kolovoza u KBC-u Osijek cijepljeno 65, 90% zdravstvenog i 71, 98% nezdravstvenog osoblja, odnosno ukupno 62, 27 % svih djelatnika. Zanimljivo je da su u najvišem postotku
procijepljeniji nezdravstveni pomoćni djelatnici kao što su spremačice i tehnička služba s visokim postotkom od 80, 85 %posto, dok je najmanje cijepljenih među laborantima, fizioterapeutima i RTG inženjerima i to njih samo 57, 22 posto. U osječkoj bolnici do sada je protiv koronavirsua cijepljeno 78, 65 % liječnika i 63, 51 % medicinskih sestara. Administrativno osoblje procijepljeno je tek u iznosu od 61, 34 posto.
Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, Mario Gazić, napominje da je odgovornost zdravstvenih djelatnika u ovoj epidemiji dvojaka.
– Uz odgovornost za naše vlastito zdravlje, mi, zdravstveni djelatnici odgovorni smo i za zdravlje svih naših pacijenata. Ovih dana smo kontaktirali s glavnom sestrom KBC Osijek, koja je kazala da u toj ustanovi kreće novi ciklus cijepljenja medicinskih sestara i tehničara. Cijepljenje među zdravstvenim osobljem uopće ne bi trebalo biti tema razgovora. Ako bolnica izgubi sudski spor i plati odštetu nakon što se pacijent zarazio u bolnici i preminuo, ima pravo na takozvano regresno pravo od svoga zaposlenika. Uvijek postoji mogućnost da se pronađe krivac i da se potražuje od njega. Do sada nismo primili niti jednu pritužbu na navedeni dopis osječke bolnice od strane naših članova  odnosno medicinskih sestaraoveustanove. Komora medicinskih sestara poduzima sve da se medicinske sestre ne dovedu u situaciju da one budu te koje će morati dokazivati jesu li zarazile pacijenta ili nisu. Cijepljenje je jedini mogući odgovor na ovu epidemiju i put prema izlasku iz nje. Stoga svi oni koji se mogu cijepiti, trebaju se cijepiti, poručuje Gazić.

Negativan test, a simptomi nakon par dana

U Hrvatskoj udruzi za promicanje prava pacijenata su vrlo oprezni kada govore o novonastaloj situaciji, ali napominju i kako postoje neki razlozi za brigu.
-Svakako da su ovo vrlo teške situacije kada je potrebno detaljno istražiti  u svakoj minuti kako se bolnički tretman odvijao te da li se postupalo po smjernicama i protokolima, ako ih je uopće bilo. Problem predstavlja duga inkubacija virusa, jer ako pacijent dođe u bolnicu i ima negativan test, to ne znači da on nije ipak nositelj virusa pa će simptome razviti u narednim danima i zato će sve ove situacije biti vrlo teško sudski dokazati. No, mi u praksi imamo slučajeve gdje su pacijenti sa prvim danom dolaska bili negativni na testu i proveli u bolnici po nekoliko tjedana radi svog kroničnog zdravstvenog stanja, i nažalost preminuli od komplikacija korone, i to sigurno predstavlja razlog za brigu, da je očigledno došlo do propusta u bolnici, upozorava mr.sc. Jasna Karačić iz spomenute udruge.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike