fbpx
AktualnoDaljnji razvoj hidrogel obloga kao suvremenog pristupa u liječenju rana

Daljnji razvoj hidrogel obloga kao suvremenog pristupa u liječenju rana

Za teške rane koje dugotrajno zacjeljuju uz različite komplikacije, poput ozljeda izazvanih prirodnim katastrofama, traumama, prometnim nesrećama, padovima, posjekotinama, prostrijelnim ranama i krvarenjima, rijetko se spominje kako su visoko na ljestvici uzroka smrtnosti. 

Američki institut za fiziku uz kineske znanstvenike objavljuje kako u području bioinžinjeringa izvrsne rezultate daju hidrogel oblozi, čija je primjena proteklih godina uznapredovala pa se stalno poboljšavaju njihovi efekti. U zacjeljivanju rana dali su izvrsne rezultate od klasičnijih pristupa. Mnogi su hidrogelovi antibakterijski, biorazgradivi, reagiraju učinkovito i mogu se ubrizgati te ispuniti rane nepravilnog oblika.

Iako su zavoji i gaze učinkoviti u kontroli krvarenja, imaju različita ograničenja. Nisu biorazgradivi, osjetljivi su na infekcije i neprikladni za rane nepravilnog oblika. Nemaju značajan utjecaj na zacjeljivanje koliko na zaštitu rana, a zahtijevaju i drugačiji pristup liječenju rane i njezinom cijeljenju. 

Stvara fizičku barijeru

Hydrogel je 3D mreža koja se sastoji od hidrofilnih polimera koji mogu apsorbirati u vodi, a klasificirani su na temelju sastava. Na primjer, hidrogelovi na bazi polisaharida su biokompatibilni, biorazgradivi i netoksični. Hidrogelovi na bazi sintetičkih polimera lakše se modificiraju i imaju bolju mehaničku čvrstoću. Hidrogel ne samo da stvara fizičku barijeru i uklanja iscjedak iz rane nego daje dovoljno suhoće ili vlažnosti u odnosu na to što zacjeljivanje pojedine rane zahtijeva. 

Istraživači sada nastavljaju usavršavati proizvod vjerujući kako će ubrzati i modernizirati postojeće pristupe. Radi se o materijalima vrhunskih performansi te istraživanju mogućnosti njihova utjecaja na zaustavljanju ili zacjeljivanju ozbiljnijih stanja kakva su, na primjer, puknuće arterija, tkivni bioinžinjering u nadomještanju tkiva koja se mogu regenerirati, kao što su neka fibrozna tkiva, meniskus i rožnica.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike