COVID potvrde važeće su godinu dana, neovisno kad su izdane
foto: Shutterstock

U Hrvatskoj od sada EU digitalne COVID-potvrde o cijepljenju vrijede 365 dana, a izdaju se i za cjepiva koja nemaju središnje odobrenje u EU, uz ostale za neka ruska, kineska i indijska cjepiva.

Trajanje ranije izdanih potvrda automatski se produžuje i nije potrebno ponovno podnositi zahtjev, objavljeno je u sustava EU digitalnih COVID potvrda.nPo novom pravilu, produžuje trajanje potvrda o cijepljenju s 270 na 365 dana. Novo trajanje potvrda odnosi se na sve nove potvrde, kao i za one ranije izdane.

Trajanje svojih potvrda građani mogu provjeriti pohranjivanjem potvrde u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO, a u slučaju putovanja u druge zemlje svakako je nužno provjeriti lokalna pravila koja su na snazi.

I za cjepiva bez EU odobrenja

Sukladno prihvaćenoj reviziji dokumenta od strane mreže e-Zdravstva Europske komisije od 29. rujna 2021. omogućeno je izdavanje EU digitalnih COVID potvrda i za cjepiva koja nemaju središnje odobrenje u EU. Riječ je o sedam cjepiva pod nazivima Covavax, kineskom CoronaVacu, ruskom Sputniku-V, BBIBP-CorV, EpiVac Corona, indijskom Covishieldu i NVX-CoV2373.
S novom duljinom trajanja, još uvijek su na snazi ranija pravila izdavanja koja se odnose na cjepiva koja imaju središnje odobrenje u EU.
Potvrdu o cijepljenju tako mogu dobiti osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv covida, osobe koje su cijepljenje s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze, primjerice, osoba je primila prvu dozu cjepiva AstraZeneca, drugu Pfizer te osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi.
Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze, a koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan PCR test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja te će im ona također vrijediti 365 dana.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments