U Sinju bez covid potvrda, 10ak splitskih profesora nije došlo na posao, redovi za testove i bunt
kontrola covid potvrda ispred zagrebačke gradske uprave, foto: Patrik Macek/PIXSELL

Započela je primjena obveznih covid potvrda za državne i javne službenike te sve korisnike usluga u takvim ustanovama.

Red zaposlenika, ali i građana ispred zagrebačke gradske uprave jutrošnja je slika radi uvođenja kontrole covid potvrda koje su od danas obavezne za javne, državne i lokalne, ustanove. Kako za zaposlenike tako i za građane koji dolaze u te institucije. Istovremeno covid potvrdama usprotivili su se, uz ostale, studenti Muzičke akademije u metropoli, prosvjedovalo se u nizu gradova, a regularna su slika i redovi za testiranje. Do 4.siječnja, naime, službenicima je omogućeno testiranje, a otad će se zahtjevati isključivo covid potvrde kao dokaz cijepljenja ili preboljenja pandemijske bolesti.

U nekoliko splitskih osnovnih i srednjih škola desetak profesora danas nije pristupilo nastavi. Na kampusu ispred FESB-a , uz djelatnike koji se protive covid potvrdama, stala je i grupa studenata Udruge Studentski preporod . Dijelili su letke protiv testiranja ,a član Josip Mihaljević tvrdi da su tu jer daju podršku profesorima i da je ovo segregacija koju žele zaustaviti.
Na splitskom Trgovačkom sudu 7 djelatnika pri ulazu nije htjelo predočiti covid potvrde. Predsjednica suda u Splitu, Franka Buzov, poručuje da svi imaju pravo na prosvjed. Sud normalno funkcionira. A za te djelatnike se računa kao da nisu došli na posao. .O eventualnim sankcijama je preuranjeno govoriti.

Jutro u gradskoj upravi Grada Sinja započelo je nešto drukčije nego u ostatku Hrvatske. Gradonačelnik Miro Bulj, kao što je i najavio, od svojih zaposlenika nije tražio Covid potvrde. Poziva se na znanstvenike koji smatraju da uvođenje potvrda neće zaustaviti pandemiju, povećati broj cijepljenih i smanjiti broj preminulih. Ni sam nije siguran, kaže, hoće li zbog svoje odluke biti sankcioniran te također navodi da je demokrat u svojim načelima. Svjestan je trenutne situacije, ali prisila ljudi je, kaže, kršenje svih konvencija .
Nekoliko ulica dalje na sinjskom općinskom sudu djelatnica koja nije htjela predočiti covid potvrdu je udaljena s radnog mjesta.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments