AktualnoCOVID potvrde od danas u zdravstvu i socijali - mjera koju provode i druge EU zemlje

COVID potvrde od danas u zdravstvu i socijali – mjera koju provode i druge EU zemlje

Situacija u onim najvećima, kliničkim bolničkim centrima, varira od splitskih 95 posto koliko je u tom KBC-u zaposlenih cijepljeno ili prebolilo pandemijsku zarazu pa do najveće hrvatske bolnice, KBC-a Zagreb, gdje pak četvrtina djelatnika nije cijepljena.

Ravnatelj Rebra, dr. Ante Ćorušić, u sinoćnjem je središnjem dnevniku HTV-a iznio taj postotak bez pojašnjenja izuzev da se četvrtina zaposlenih nije htjela cijepiti. No, tvrdi da je situacija pod nadzorom te da su pripremili punktove za testiranje i očitavanje covid potvrda. Ta bolnica, naime, ima oko 6200 zaposlenika.

Od danas će u bolnice uz isti uvjet i pacijenti te njihova pratnja. Oni kojima je potrebna hospitalizacija ili neki postupak koji generira aerosol morat će imati COVID potvrdu ili negativan test dok hitni slučajevi i pacijenti, kako su pojasnili iz resornog Ministarstva, koji dolaze na nerizične preglede prolaze dosadašnje mjere zaštite.

Cilj nam je i obveza prema svim građanima naše zemlje, što je moguće u većoj mjeri, zaštititi sve pacijente u zdravstvenom sustavu te korisnike ustanova za socijalnu skrb, kao i sve zaposlene u tim institucijama od ulaska virusa COVID-19 i širenje zaraze. EU digitalne COVID potvrde, kao i negativni testovi, samo su sredstva u ostvarenju tog cilja – kaže ministar zdravstva Vili Beroš.

Test za pacijente uz uputnicu je besplatan, a ova mjera je privremena te će njezino trajanje ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Resorni ministar i njegovi pomoćnici odnosno državni tajnici radni dan započet će upravo obilaskom pojedinih hrvatskih bolnica i provjerom funkcioniranja uvođenja ovih mjera.

Iskustva drugih EU država poput Francuske koja je za zaposlene u zdravstvu postavila rok do 15.  rujna za covid potvrde odnosno najmanje jednu dozu cjepiva i negativan test na koronu, pokazuju da je njih oko tri tisuće suspendirano. U Italiji su otišli korak dalje te od 15. listopada svi radnici u toj zemlji moraju imati covid potvrdu. Kazna za poslodavca te radnika kojeg se zatekne na radnom mjestu bez te potvrde ide do 1500 eura.

 

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike