fbpx
AktualnoCOVID cijepljenje djece starije od 12 godina na izboru je roditelja

COVID cijepljenje djece starije od 12 godina na izboru je roditelja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ističe da je cijepljenje dobrovoljno, ali ga i preporučuje svoj djeci starijoj od 12 godina. Za mlađu dob, od 5 do 11 godina, očekuje se odobrenje Pfizerova cjepiva u studenome za EU.

HZJZ upozorava na porast rizika od širenja zaraze zbog okupljanja i grupiranja djece nakon početka školske godine te ističe povoljan omjer koristi i rizika cijepljenja djece u dobi od 12 i više godina.

Posebne preporuke za cijepljenje odnose se na djecu s kroničnim bolestima kao i na onu koja dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti. Tu su i učenici završnih razreda srednjih škola, kao i oni koji pohađaju određene škole u sklopu koje imaju praktičnu, terensku i izvanučioničku nastavu.

Prema preporuci HZJZ-a, cjepivo bi trebali primiti i učenici u domovima ili drugima oblicima kolektivnog smještaja. Djeca, odnosno roditelji koji žele cijepiti djecu, mogu se javiti nadležnom školskom liječniku ili posjetiti punktove za cijepljenje bez najavljivanja, kao i naručiti se kod izabranog liječnika obiteljske medicine.

Obvezno testiranje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je i preporuke o obaveznom testiranju djece koja imaju simptome COVID-a prije dolaska u školu ili vrtiće. Postupak je takav da liječnik primarne zdravstvene zaštite izdaje uputnicu za testiranje ako postoje medicinske indikacije da je dijete oboljelo od zaraze koronavirusom.

U Ministarstvu obrazovanja pojasnili su da roditelj i dalje može opravdati do tri dana izostanak učenika. Škole neće zahtijevati negativne testove za učenike koji su izostali više od tri dana s nastave bez obzira na razloge izostanka te se učenici mogu vratiti na nastavu bez ikakvih uvjeta i obaveza, osim u slučaju kada im je izrečena mjera izolacije ili samoizolacije.

Djecu ne treba testirati u slučajevima u kojima je sasvim jasno da se ne radi o covidu, ako im je temperatura prestala nakon jednog dana ili ako su imala blago curenje iz nosa koje je prošlo nakon dva-tri dana, objasnio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike