COVID cijepljenje djece starije od 12 godina na izboru je roditelja
ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, foto: Željko Lukunić/PIXSELL

U Hrvatskoj je počelo dobrovoljno cijepljenje djece starije od 12 godina, a za tu dob odobrena su dva cjepiva – Pfizerovo i Modernino.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ističe da je cijepljenje dobrovoljno, ali ga i preporučuje svoj djeci starijoj od 12 godina. Za mlađu dob, od 5 do 11 godina, očekuje se odobrenje Pfizerova cjepiva u studenome za EU.

HZJZ upozorava na porast rizika od širenja zaraze zbog okupljanja i grupiranja djece nakon početka školske godine te ističe povoljan omjer koristi i rizika cijepljenja djece u dobi od 12 i više godina.

Posebne preporuke za cijepljenje odnose se na djecu s kroničnim bolestima kao i na onu koja dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti. Tu su i učenici završnih razreda srednjih škola, kao i oni koji pohađaju određene škole u sklopu koje imaju praktičnu, terensku i izvanučioničku nastavu.

Prema preporuci HZJZ-a, cjepivo bi trebali primiti i učenici u domovima ili drugima oblicima kolektivnog smještaja. Djeca, odnosno roditelji koji žele cijepiti djecu, mogu se javiti nadležnom školskom liječniku ili posjetiti punktove za cijepljenje bez najavljivanja, kao i naručiti se kod izabranog liječnika obiteljske medicine.

Obvezno testiranje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je i preporuke o obaveznom testiranju djece koja imaju simptome COVID-a prije dolaska u školu ili vrtiće. Postupak je takav da liječnik primarne zdravstvene zaštite izdaje uputnicu za testiranje ako postoje medicinske indikacije da je dijete oboljelo od zaraze koronavirusom.

U Ministarstvu obrazovanja pojasnili su da roditelj i dalje može opravdati do tri dana izostanak učenika. Škole neće zahtijevati negativne testove za učenike koji su izostali više od tri dana s nastave bez obzira na razloge izostanka te se učenici mogu vratiti na nastavu bez ikakvih uvjeta i obaveza, osim u slučaju kada im je izrečena mjera izolacije ili samoizolacije.

Djecu ne treba testirati u slučajevima u kojima je sasvim jasno da se ne radi o covidu, ako im je temperatura prestala nakon jednog dana ili ako su imala blago curenje iz nosa koje je prošlo nakon dva-tri dana, objasnio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments