fbpx
AktualnoCijepljenje zdravstvenih djelatnika i pravila u europskim zemljama

Cijepljenje zdravstvenih djelatnika i pravila u europskim zemljama

Njemačku je ovoga tjedna potreslo nekoliko slučajeva masovnog izbijanja covida u domovima za starije osobe. U jednom takvom domu u Brandenburgu umrlo je 11 štićenika, iako su gotovo svi bili cijepljeni. No među zaposlenicima, uključujući i one koji se brinu o starijim osobama, cijepljeno ih je tek polovica.
Institut Robert Koch bilježi sve više takozvanih “proboja cjepiva”, odnosno slučajeva kada cijepljene osobe i dalje imaju simptome, ponekad i teške. Prema riječima stručnjaka i studija, to se događa jer osobito kod starijih osoba i osoba narušenog zdravlja učinak cjepiva opada nakon nekoliko mjeseci. A od početka godine prvo se cijepe stariji.

Nadležni ministar Jens Span želi ubrzati davanje treće doze, takozvanog boostera, starijima, a potom i ostalima. No, ministar u odlasku iz redova demokršćana protivi se obaveznom cijepljenju medicinskog osoblja i njegovatelja. Umjesto toga, predlaže svakodnevno testiranje osoblja i posjetitelja doma – čak i ako su cijepljeni.
Te su objave naišle na podijeljene reakcije. Slično je i u cijeloj Europi, gdje postoje različite strategije za zaštitu najranjivijih – bolničkih pacijenata i štićenika domova za starije i nemoćne. DW daje nekoliko primjera.

Vlada u Rimu među prvima je 25. svibnja uvela obavezno cijepljenje medicinskog osoblja. Prema podacima nacionalne udruge liječnika FNOMCeO, do kraja listopada više od dvije tisuće liječnika suspendirano je jer se nisu cijepili. No, njih petstotinjak nakon suspenzije cijepljeno je i vratilo se na posao.
Od rujna svi zaposlenici (svugdje, ne samo u zdravstvu) moraju imati zeleni certifikat koji dokazuje da su cijepljeni, preboljeli bolest ili negativno testirani u zadnjih 48 sati. Država snosi troškove testiranja samo za one građane koji zbog zdravstvenih razloga ne smiju primiti cjepivo.

U Grčkoj je  od rujna na snazi ​​obavezno cijepljenje zdravstvenih djelatnika. Ostali zaposlenici moraju poslodavcu dvaput tjedno pokazati negativan rezultat testa na koronu, inače ne mogu ići u ured, tvornicu ili bilo koji drugi objekt u kojemu rade. Brzi antigenski test moraju platiti sami, a košta do deset eura.

Suspenzije u Francuskoj

Od sredine rujna obavezno je cijepljenje za zdravstvo u Francuskoj, ali i za, primjerice, policiju i vatrogasce. Kao i u Grčkoj i Italiji, ni ovdje nije moguće nekoga otpustiti jer nije cijepljen, ali je moguća suspenzija bez plaće.

Ranije ovoga mjeseca britanski ministar zdravstva Sahid Javid najavio je da će od travnja sljedeće godine biti uvedeno obavezno cijepljenje za medicinare. To je najavljeno gotovo šest mjeseci unaprijed iz straha da bi mnogi mogli odbiti cijepljenje i da bi to dodatno ugrozilo zdravstveni sustav tijekom zime. Za Englesku je najavljena obavezna imunizacija, ali ne i za Wales, Škotsku i Sjevernu Irsku.

Tamo se raspravlja o obaveznom cijepljenju svih stanovnika. Za to je i udruga poslodavaca, no protiv je ministrica zdravstva Karolina Darijas.
Neke regije su pripremile strože zakone, ali ih do sada nisu pripremile. Na primjer, Galicija je namjeravala koristiti zeleni certifikat slično kao Italija. Međutim, središnja vlast u Madridu proslijedila je zakon pred Ustavni sud, pa ga je Galicija iz opreza povukla.
Španjolski ustav postavlja visoke prepreke takvim nastojanjima. A možda i nisu primjereni, s obzirom da je procijepljenost radno aktivnog stanovništva (od 20 do 69 godina) čak 85 posto. Među zaposlenima u zdravstvu gotovo je sto posto.

Prosvjedi protiv te mjere

U svim spomenutim zemljama mnogi nisu šutke pozdravili obavezno cijepljenje ili druga pravila. Tridesetak ljudi iz Grčke podnijelo je tužbu sudu u Strasbourgu protiv zakona u svojoj zemlji, ali u tome nisu uspjeli. Tužbe postoje i u Italiji. Među masovnim prosvjedima, koji okupljaju desetke tisuća ljudi, ističe se blokada tršćanske luke sredinom listopada, kada su tamošnji radnici prosvjedovali protiv zelenog certifikata i htjeli barem dobiti besplatne testove.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike