fbpx
OstaloCijepljenje donosi dodatnu, ali ne i apsolutnu zaštitu od virusa

Cijepljenje donosi dodatnu, ali ne i apsolutnu zaštitu od virusa

Stručnjaci izvještavaju da su zabilježeni slučajevi zaraze dva tjedna nakon cijepljenja iako je zasad, koliko se zna, njihov postotak malen u odnosu na broj cijepljenih. Kako objašnjavaju znanstvenici cilj cijepljenja neće ni biti iskorjenjivanje virusa već zaštita u kojoj koegzistiraju ljudi i virusi, s podnošljivim rizikom od bolesti.

Imunološki odgovor svakog pojedinca na cijepljenje može se razlikovati. Zato bi, upozoravaju eksperti, cijepljenje trebalo shvatiti ne kao povratak svim nekadašnjim slobodama, nego kao jedan zaštitni sloj više, nikako kao konačno rješenje. Cjepiva se i dalje, kako kažu virolozi u mnogim situacijama i dalje najbolje kombiniraju za ostalim zaštitnim mjerama kao što su socijalna distanca i maske, baš kao što kišobran pomaže protiv kišne oluje, ali ne baš posve.

Teško stečeni imunitet


Prema podacima istraživanja, u prva dva mjeseca uvođenja cjepiva protiv COVID-19 infekcije SARS-CoV-2 naglo su padale među zaposlenima američkih domova za starije osobe i stanovnicima domova za starije osobe, kao i među zaposlenima u nekim bolnicama u Engleskoj i Izraelu. Međutim, kako ističu Melissa Bailey i Shoshana Dubnow na Kaiser Health News, cjepiva protiv COVID-19 nisu obavezna u većini američkih domova za njegu. Uz to, problem je i što neki od zaposlenika još ne vjeruju cjepivima. Kombinacija cjepiva i učinkovitih programa u praksi, odvajanje plastičnim barijerama klijenata i onih koji pružaju usluge, higijena i maske ipak su, kako se pokazalo, bolji dio prevencije i kontrole infekcije.

Prema američkom Centru za praćenje i kontrolu bolesti dobro je uvažiti preporuke stručnjaka za zarazne bolesti Sveučilišta Johns Hopkins, koji podsjeća na teško stečeni imunitet među preživjelima nakon COVID-a, pa u svim ustanovama za dugotrajnu njegu ranjivijih grupa stanovništva čak jedna ili dvije osobe, kako se ističe, mogu odigrati ulogu usporavanja prijenosa bolesti.

I dalje nužan oprez


Neki od korisnih savjeta preporučuju kada se već nađete ili znate da ćete se naći u prostorima gdje se rizik obolijevanja povećava, preko kirurške maske nosite platnenu jer dvije kirurške maske još uvijek ostavljaju previše praznina ako ne prianjaju dobro uz lice da bi ga dovoljno pokrile. Ako nosite maske N95 ili KN95 nema potrebe za dvostrukim “maskiranjem”.

Mnogi su stručnjaci postali skeptični na prognoze i usredotočili se na neizvjesnost svakog predviđanja. Čini se, da su oni ti koji su iz pandemije izvukli važne pouke, a one glase da su sada najpouzdaniji oni koji su najoprezniji. Na vidiku još nema spasonosnog rješenja. Zato je i dalje oprez nužan, s cijepljenjem ili bez njega, jer nepredvidivost SARS-CoV-2 virusa nameće ga kao razuman pristup.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike