Česta upotreba dezinficijensa povezana s težom kontrolom astme

Datum:

Osobe s astmom teže kontroliraju bolest pri čestoj primjeni kućnih i osobnih dezinficijenasa od ranije poznatih pokretača astme. COVID-19 stvar je zakomplicirao, prema istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta Illinois u Chicagu. Autori studije izražavaju zabrinutost jer više vremena u zatvorenom, čišćenje jačim dezinficijensima pa i dezinfekcija ruku, izlaže astmatičare češćoj upalnoj bronhijalnoj hipereaktivnosti. Proizvodi za čišćenje smatraju se iritantima za osjetljive dišne sluznice. 

Alternativni proizvodi

Od 795 ispitanika, postotak koji je pet ili više puta tjedno prijavio upotrebu dezinficijensa za kućanstvo povećao se 138 posto za dezinfekcijske maramice, 121 posto za dezinfekcijske sprejeve, 155 posto za izbjeljivače i otopinu vode te i 89 posto za ostale tekućine otkako je počela COVID-19 pandemija unutar 4 mjeseca u drugoj polovici protekle godine. Istraživači tvrde kako su zabilježili značajnu povezanost česte upotrebe dezinficijensa s težim kontroliranjem astme i njezinih napada. 

Studija ukazuje na to da bi ljudi koji boluju od astme mogli razgobvarati sa stručnjacima o sigurnijim alternativama za čišćenje i dezinfekciju kako bi bolje kontrolirali bolest. Alternativni  proizvodi nisu baš dobro ponuđeni potrošačima ali navodi se jedna moguća inačića sredstva za čišćenje koja uključuje ocat, vodu i kap deterdženta za posuđe, 70 posto alkohola ili vodikov peroksid. Nije zasad dovoljno istraženo kako na astmu i njezino pogoršanje djeluje primjena maski za lice, ali se studije i o tome provode.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...