fbpx
VijestiCentralizacija, brisanje granica hitne, šefovi bolnica, zavoda i klinika bez dopunskog rada

Centralizacija, brisanje granica hitne, šefovi bolnica, zavoda i klinika bez dopunskog rada

Dovršeni prijedlog zakonskih izmjena razaslan je stručnim udrugama koje će do sutra dostaviti resornom Ministarstvu svoje komentare, a čini se da osporavanja neće manjkati ni s jedne strane.

Krucijalne zakonske promjene odnose se na primarnu zdravstvenu zaštitu koja se objedinjava na spomenuti način formiranja jednog doma zdravlja po županiji čiji će ravnatelj organizirati djelatnosti na svojem području. Uključuje to i privatne ordinacije odnosno liječnike koji nisu „pod kapom” doma zdravlja, a čiji se broj ne limitira nijednim postotkom.

Predlaže se i dežurstvo u izvanbolničkim hitnim službama svih liječnika primarne te vraćanje odnosno uvođenje specijalistike u domove zdravlja. Sanitetski prijevoz također više ne bi bio pod domovima zdravlja nego u nadležnosti Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.
Centralizacija je namijenjena i Hitnoj, a brišu se granice ingerencije pojedinog Zavoda za hitnu medicinu odnosno ukida se isključivo županijska nadležnost hitne. Svi Zavodi za javno zdravstvo idu pod Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Što se tiče bolničkih ravnatelja odnosno ravnatelja državnih zavoda, oni ni njihovi zamjenici i pomoćnici, ali ni predstojnici Klinika, Kliničkih zavoda, pročelnici Zavoda te pročelnici službi zdravstvene ustanove neće moći obavljati poslove iz djelatnosti poslodavca u dopunskom radu.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike