fbpx
UdrugeBudi human - Zaklada za pomoć u liječenju svakom pojedincu

Budi human – Zaklada za pomoć u liječenju svakom pojedincu

U Srbiji je tijekom 2022. na transplantaciju bubrega čekalo 725 pacijenta. Godinu ranije u Srbiji je obavljeno samo pet transplantacija bubrega. Razlog je to zbog kojeg su brojni pacijenti prisiljeni uputiti se na transplantacije u inozemstvo.
Zbog ovakvih i sličnih situacija u lipnju 2014. srpski vaterpolist Aleksandar Šapić pokrenuo je zakladu “Budi human”. Cilj je da svi kojima su neophodna novčana sredstva za liječenje u inozemstvu dobiju mogućnost zatražiti pomoć. Upraviteljica zaklade Ljiljana Kuzmanović Vujaković, kaže kako je riječ o jedinstvenom projektu.

Jedinstven projekt

– Humanitarna zaklada “Budi human” osnovana je s ciljem da pomogne pojedincima kojima je neophodna pomoć za liječenje. Način rada Fondacije je jedinstven u Srbiji, a moguće i u Europi i svijetu jer omogućuje da svi korisnici, u skladu sa sloganom Fondacije „Jednaka šansa za sve“, na jednostavan način dođu do potrebnih sredstava za liječenje. S druge strane oni koji daju pomoć u svakom su trenutku upoznati s tijekom akcije te podatkom o prikupljenim sredstvima. Tako Fondacija “Budi human” svima koji se obrate za pomoć za prikupljanje donacija za liječenje omogućuje oglašavanje na mrežnoj stranici www.budihuman.rs.

Svaki pacijent dobije svoju podstranicu s posebnim SMS podbrojem za slanje poruka preko humanitarnih brojeva Fondacije 3030 u Srbiji i 455 u Švicarskoj, posebnim dinarskim i deviznim računom, aplikacijama za doniranje putem platnih kartica, putem PayPal-a i mBanking-a skeniranjem QR koda. Novac koji se za određenog korisnika prikupi Fondacija uplaćuje direktno bolnici ili zdravstvenoj ustanovi koja pruža uslugu na osnovu dostavljene fakture. Plaćanja se obavljaju isključivo preko računa Fondacije. Nijedna fizička osoba novac ne može podići ni doći u direktan kontakt. Svaki korisnik prikupljenu donaciju može u punom iznosu iskoristiti za liječenje jer Fondacija ne zadržava proviziju od donacija, objašnjava Kuzmanović Vujaković.

Transparentnost rada

Kako bi rad zaklade bio što transparentniji na mrežnoj stranici se svakodnevno objavljuju podaci o uplatama i isplatama.
– Ovakav način prikupljanja sredstava vratio je povjerenje u humanitarni rad. Budi human trenutno ima 626 aktivnih humanitarnih akcija za liječenje djece i 374 za liječenje odraslih osoba. Od početka rada Fondacije do danas pokrenuto je više od 1.500 humanitarnih akcija, napominje Kuzmanović Vujaković.
Koliko je velik ovaj projekt govori i da je u devet godina prikupljeno preko 9 milijardi dinara što je oko 80 milijuna eura.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike