Broj umrlih od COVID-a u Hrvatskoj prešao 9000
foto: Shutterstock

Broj umrlih od COVID-a u Hrvatskoj prešao je 9000, u bolnicama je više od tisuću pacijenata, a epidemiolozi tvrde da to još nije vrhunac četvrtog vala i da se situacija vjerojatno neće smiriti još neko vrijeme.

Svaka treća testirana osoba u Hrvatskoj je pozitivna, a najviše je zaraženih među mladima, u dobnoj skupini od deset do 19 godina. Velik broj zaraženih je i među studentima i radno aktivnim stanovništvom u dobi od 20 do 50 godina.

Očito je da dulji boravak u zatvorenom prostoru većeg broja ljudi, pogotovo bez nošenja maski, značajno povećava opasnost od zaraze delta sojem koji se lako širi.

Podaci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pokazuju da je Hrvatska i dalje visoko na ljestvici umrlih od COVID-a u EU, no stopa smrtnosti se smanjila u ovom valu.

Naime, u trećem valu smrtnost je bila dva posto, a u ovom je 0,5 posto, što znači da umire jedan pacijent od 200 oboljelih.

Posebna je opasnost preopterećenost bolnica u kojima je više od tisuću pacijenata oboljelih od COVID-a. Samo u proteklom tjednu 162 pacijenta su završila su bolnici.

Ako se nastavi ovaj trend, u studenom bi na liječenju od COVID-a dnevno moglo biti i dvije tisuće pacijenata, što će otežati dostupnost bolnica onima koji boluju od drugih bolesti.

S obzirom na sve više zaraženih, sve se češće spominje postrožavanje epidemioloških mjera, pogotovo šire korištenje COVID potvrda. U Nacionalnom stožeru samo kažu da se i to pitanje razmatra na dnevnoj razini, ali nikakve odluke za sada nisu donesene.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments