VijestiViše od 16 tisuća covid žrtava, među njima i petero djece do 9 godina

Više od 16 tisuća covid žrtava, među njima i petero djece do 9 godina

Od početka pandemije do netom proteklog 5. lipnja covid je u Hrvatskoj odnio 16 031 život. Početak epidemije covida  proglašen je, podsjetimo, 11. ožujka 2020. godine.

Prema dostupnim podacima najviše su obolijevali ljudi srednje životne dobi, a umirali stariji. Tako je u dobnoj skupini od 80 do 90 godina primjerice umrlo više od 20 posto zaraženih covidom. U jednom pandemijskom trenutku Hrvatska se činila, što se kaže, da “nije zemlja za starce” te se smatralo kako od covida umiru samo osobe treće životne dobi. No, u dobi od 70 godina naviše umrlo je 4745 ljudi. Pri čemu treba podsjetiti dokad traje radni vijek u ovoj zemlji i da je ta dobna skupina učestalo “baka servis” i dnevna logistika. Uostalom, bez ikakve polemike, univerzalna je vrijednost da je svaki život vrijedan i svaka moguće spriječiva smrt suvišna.

Petero djece u dobi do devet godina starosti također je preminulo u Hrvatskoj od covida. Njih sedam u dobi od 10 do 19 godina.

Od gotovo pet milijuna napravljenih covid testova, pozitivno na covid dosad je u RH 1,1 milijun ljudi.

Najviša procijepljenost, potpuno cijepljenje dakle s obje doze, je u Gradu Zagrebu, a najniža u Splitsko dalmatinskoj županiji gdje je to ispod 50 posto. Od trenutno hospitaliziranih zbog covida većina, više od 50 posto, cijepljena je s obje doze ili s obje plus booster dozom.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike