AktualnoBritanske smjernice za moždani uvode genetsko testiranje

Britanske smjernice za moždani uvode genetsko testiranje

Svake godine u Ujedinjenom Kraljevstvu oko 100 tisuća ljudi doživi moždani udar među kojima je veliki broj ‘recidiva’. Prolazni ishemijski napadaj svake godine doživi 46.000 Britanaca, a on se smatra svojevrsnim upozorenjem da je pacijent podložan moždanom udaru.
Britanski Nacionalni institut za izvrsnost zdravlja i njege (Nice) predložio je nove smjernice liječenja za ishemijski moždani i prolazni ishemijski napadaj (TIA). Predlažu da se ti pacijenti podvrgnu genetskom testiranju kako bi se utvrdilo koji bi lijekovi mogli spriječiti potencijalne nove napadaje.
U skladu s tim prijedlogom trebao bi prethoditi genetski test. Klopidogrel je uobičajeni lijek koji onemogućuje da se trombociti ‘slijepe’ i formiraju opasan krvni ugrušak. Nice ga preporučuje kao opciju u liječenju pacijenata kod kojih postoji rizik od ponovnoga moždanog udara. No ističu da on nije prikladan za ljude s određenim varijacijama u genu pod nazivom CYP2C19.
Genetski test bi pridonio da se ovaj problem prevlada tako što bi se izdvojili pacijenti s tom varijacijom. U slučaju otkrića varijante CYP2C19 mogu se primijeniti ostale mogućnosti liječenja. Ovaj test jamči brzu i najbolju zdravstvenu skrb za pacijente, poručuju iz Nicea.
Smatra se da oko 32 posto stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva ima bar jednu od varijanti gena CYP2C19.
Dokazi upućuju na to da je u njih rizik od drugog moždanog udara veći za oko 46 posto kada uzimaju klopidogrel u usporedbi s osobama u kojih nije otkrivena varijanta spomenutog gena.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

spot_img

Istražite

Popularno