OstaloBritanci utvrdili - korona varijanta B.1.1.7, takozvani soj Kent, zarazniji je i smrtonosniji

Britanci utvrdili – korona varijanta B.1.1.7, takozvani soj Kent, zarazniji je i smrtonosniji

Nova studija epidemiologa sa sveučilišta Exeter i Bristol pokazala je da je ta varijanta SARS-CoV-2 povezana sa znatno višom stopom smrtnosti kod odraslih osoba u odnosu na prethodno cirkulirajuće sojeve. Studija je uspoređivala stope smrtnosti među ljudima zaraženim novom varijantom i onima zaraženim drugim sojevima.

Pokazalo se da je ta varijanta virusa dovela do 227 smrtnih slučajeva na uzorku od 54 906 pacijenata u usporedbi sa 141 među istim brojem usko podudarnih pacijenata koji su imali prethodne sojeve. S novom inačicom koja je već otkrivena u više od 50 zemalja svijeta, analiza pruža ključne informacije vladama i zdravstvenim službenicima kako bi se spriječilo njezino širenje. Studija je objavljena u British Medical Journal. Robert Challen, vodeći autor studije sa Sveučilišta u Exeteru, rekao je kako je u zajednici smrt od COVID-19 još uvijek rijedak događaj, ali varijanta B.1.1.7 povećava rizik. Zajedno sa sposobnošću brzog širenja to čini B.1.1.7 prijetnjom koju treba ozbiljno shvatiti, poručuje.

Identifikacija mutacija na vrijeme

Inačica Kent, koja je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji lanjskog rujna identificirana je kao  znatno brža i lakša za širenje. Studija potvrđuje daleko veću stopu zaraznosti soja Kent, što upućuje i na to da je više ljudi koji su se ranije smatrali niskorizičnima hospitalizirano s novom verzijom bolesti. Za analizu su poslužili podaci o 54 906 podudarnih parova pacijenata svih dobnih i demografskih skupina i razlikuju se samo u otkrivenom soju.

Leon Danon, jedan od autora studije sa Sveučilišta u Bristolu, opisao je kako je analiza usmjerena na slučajeve koji su se dogodili između studenoga 2020. i siječnja 2021. kada su i stara i nova varijanta bile prisutne u Velikoj Britaniji. Tako su usporedbe dobile valjanost. Naknadne analize potvrdile su rezultate. Čini se, kažu eksperti, da SARS-CoV-2 može brzo mutirati i postoji stvarna zabrinutost da će se pojaviti i druge inačice otporne na brzo izbačena cjepiva. Nadzor novih mutacija i sojeva kako se pojave, mjerenje njihovih karakteristika i odgovarajuće djelovanje mora biti ključ dio odgovora javnog zdravstva u budućnosti, poručuju znanstvenici. Također, ističu kako je dobra okolnost da se mutacija dogodila u dijelu genoma pokrivenog rutinskim testiranjem. Buduće mutacije mogle bi se pojaviti i nekontrolirano širiti. To je slijedeći cilj znanstvenika, uhvatiti ih na vrijeme, identificirati njihove značajke i prilagođavati cjepiva. 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike