Booster doza tri mjeseca nakon druge doze covid cjepiva
foto: Shutterstock

Zbog izuzetno zabrinjavajućih pokazatelja zaraze u Europi, Europska agencija za lijekove (EMA) izdala je preporuku da se na teritoriju EU booster doza cjepiva prima samo tri mjeseca nakon primarnog cijepljenja.

Marco Cavaleri iz EMA-e ustvrdio je da „trenutno dostupni podaci idu u korist sigurne i učinkovite primjene boostera već tri mjeseca nakon cijepljenja”.
Do sada je bilo preporučeno da se booster doza prima najmanje šest mjeseci nakon druge doze.

U Europskoj agenciji smatraju da  širenje dominantne delta varijante virusa treba biti glavni fokus borbe protiv trenutnog vala iako se pojavila nova varijanta omikron.
“Imunološka je situacija u Europi i dalje izuzetno zabrinjavajuća. Delta ostaje glavni fokus djelovanja javnog zdravstva u nošenju s pandemijom i njezinim posljedicama”, poručio je Cavaleri.
Dodao je da proizvođači cjepiva trebaju predati rezultate laboratorijskih testova da se odrede razine neutralizirajućih antitijela koje stvaraju njihova cjepiva protiv omikrona, što je dio procesa određivanja hoće li biti potrebna nadogradnja cjepiva.
Partneri BioNTech i Pfizer prvi su proizvođači cjepiva koji su objavili takve podatke, rekavši da tri doze njihova cjepiva mogu neutralizirati omikron.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments