fbpx
OstaloBliski kontakti zaraženih moraju u izolaciju neovisno o testu

Bliski kontakti zaraženih moraju u izolaciju neovisno o testu

Promjenom COVID brojki i odluka nadređenih mijenjana su i pravila ponašanja te obveze zaraženih, njihovih kontakata, (samo)izolacije itd. Prošle godine, podsjetimo, strategija i njezin cilj bili su “uloviti” što više kontakata svakog pozitivnog na SARS-CoV-2 bris te ih izolirati da se zaraza ne širi. Rastom brojki ta je strategija postala neodrživom pa danas dominira odgovornost i savjest građana kao alat za sprečavanje širenja ove infekcije.

Posljednju reviziju uputa HZJZ je objavio ovih dana i u ovom tekstu donosimo ključna pravila.

Kad završava izolacija oboljelog

Prekid izolacije se prvenstveno temelji na kliničkoj slici i proteku vremena od početka bolesti, a iznimno na rezultatima testiranja, uputa je HZJZ-a gdje su prekid izolacije odredili ovisno o skupinama oboljelih.

Pozitivna osoba koja nema simptome završava izolaciju 10 dana nakon prvog pozitivnog testa, naravno ako nije razvila simptome u međuvremenu.

COVID oboljeli sa simptomima te bolesti može završiti izolaciju ako tri dana zaredom nema temperaturu te je prošlo 10 dana od prvog dana bolesti. Jednako se odnosi i na one s težim simptomima pri čemu se preporučuje dvostruko duža izolacija, odnosno 20 dana od prvog dana bolesti.

 

Trajanje izolacije kontakata

Bliski kontakti oboljelog od ove bolesti moraju u samoizolaciju deset dana od zadnjeg kontakta sa zaraženom osobom neovisno o rezultatu testa. Bliske kontakte ne testira se automatski ni u slučaju da imaju simptome, a ako se test ipak provede njegov negativan rezultat nema utjecaja na trajanje izolacije.

Karantena se produžava na 14 dana od zadnjeg kontakta sa zaraženom osoba ako je riječ o zaraznijem soju virusa. Trenutno se u Hrvatskoj to odnosi na brazilski i južnoafrički soj, britanski je maknut s ovog popisa budući da dominira i kod nas.

Briga o zaraženom djetetu

Kontinuirani bliski kontakt s oboljelim, kao u slučaju brige roditelja o zaraženom djetetu, znači karantenu kontakta od 20 dana. Točno deset dana zaraznosti oboljelog djeteta i potom još toliko dana od zadnjeg dana zaraznosti.

Tko mora na testiranje ?


Ako ne razviju simptome kontakti zaraženih po isteku izolacije/karantene ne trebaju obaviti PCR test, a izuzetak su zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi te imunokompromitirane osobe.

Pravila za cijepljene kontakte

S obzirom na to da cijepljenje ne sprječava u potpunosti mogućnost asimptomatske infekcije i prijenos infekcije putem cijepljene osobe, cijepljene osobe koje ostvare bliski kontakt s bolesnikom moraju se sljedeća dva tjedna od tog kontakta strogo pridržavati mjera za smanjenje prijenosa kapljičnih infekcija i paziti na eventualnu pojavu simptoma kompatibilnih s COVID-19 koji bi zahtijevali PCR testiranje – stoji u uputama HZJZ-a.

 

Cijepljeni bliski kontakti oboljeloga tijekom dva tjedna nakon kontakta ne smiju sudjelovati u zajedničkim aktivnostima pri kojima se skida maska, a ako su zaposleni u zdravstvu ili domu za starije osobe moraju nositi FFP2 masku te držati se strogo ostalih mjera.

Ove preporuke HZJZ mijenja ovisno o situaciji, ali i o novim saznanjima o samom virusu, njegovu širenju, dominantnim varijantama.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike