fbpx
AktualnoBez klasičnog reza postavili stent kod dvoje djece s prirođenom srčanom greškom

Bez klasičnog reza postavili stent kod dvoje djece s prirođenom srčanom greškom

Zahvaljujući novom načinu liječenja djeca neće trebati na klasičnu kardiokiruršku operaciju u kojoj se otvaraju grudni koš i srce pa će oporavak biti neusporedivo brži i lakši, a sam zahvat nosi manje rizika od klasičnih kirurških operacija. Očekivani završetak liječenja bit će oko 18. godine, nakon završetka rasta i razvoja, kada će se zahvat ponoviti, proširiti postojeći stent i time postići trajno izlječenje. U Hrvatskoj je do sada na zagrebačkom Rebru izvedeno desetak takvih zahvata. Prvi takav zahvat izvan Zagreba, postavljanje stenta na mjestu suženja aorte, kod dvoje djece u dobi od 11 i 12 godina, izveli su pedijatrijski interventni kardiolozi prim.dr.sc. Neven Čače i dr. Aleksandar Ovuka iz Dječje bolnice Kantrida.

Pristup kroz preponsku arteriju

Operacija je obavljena u prostorima sušačke angiosale uz pomoć tima suradnika; anesteziologinje dr. Dunje Rački Simić, medicinskih sestara, instrumentara, inženjera radiologije te uz potporu konzultanta dr. Roberta Sabiniewicza s Klinike za dječju kardiologiju i urođene srčane greške Sveučilišne bolnice Gdanjsk u Poljskoj. Ta se nova metoda liječenja izvodi u općoj anesteziji, a do mjesta koarktacije aorte dolazi se femoralnim pristupom kroz arteriju u području prepone. Potom se snimanje krvne žile obavi uz pomoć kontrastnog sredstva te se do mjesta suženja uvede balon-kateter na kojem se nalazi nerašireni stent (metalna mrežica). Napuhavanjem balona stent se širi, utiskuje se u stjenke krvne žile i tako održava arteriju prohodnom, pojašnjava prim. Neven Čače, intervencijski kardiolog Klinike za pedijatriju i voditelj tima koji je izveo zahvat.

Učestale prirođene srčane greške

Koarktacija aorte je prirođena srčana greška suženja lumena, tj. otvora aorte ispod izlazišta lijeve podključne arterije, subklavije, koja rezultira opstrukcijom protoka krvi i tlačnim opterećenjem lijeve klijetke srca. Procjenjuje se da se na tisuću novorođene djece rodi između osmero i desetero s prirođenim srčanim greškama, a od toga je jedna srčana greška koarktacija aorte koja se dvaput češće javlja u dječaka. Terapijske opcije liječenja suženja aorte kod djece do sada su uglavnom uključivale kirurško zbrinjavanje ili metodu balonske dilatacije, kao, često privremeno rješenje. Nova se metoda liječenja izvodi u potpunoj anesteziji.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike