fbpx
OstaloBez brisa i izolacije za kontakte koji su unazad 6 mjeseci preboljeli COVID-19

Bez brisa i izolacije za kontakte koji su unazad 6 mjeseci preboljeli COVID-19

Dosad je taj vremenski period bio postavljen na najduže tri mjeseca no revizijom preporuka HZJZ ga je udvostručio te također uklonio britanski soj ovog virusa s popisa varijanti za koje je inače bila određena karantena od dva tjedna i obavezan test nakon njenog isteka.
Sad su to pravilo, dva tjedna izolacije i test po njenu završetku, ostavili samo za brazilsku i južnoafričku varijantu virusa.

Nadalje, unutar pet dana od izloženosti virusu, navode, treba testirati bliske kontakte koji su “ dio kolektiva u kojem je važno procijeniti proširenost infekcije ili rade s vulnerabilnom populacijom”.
Kakavgod im bio rezultat testa karantenu treba odraditi do kraja, a to je deset dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Što kontakt čini bliskim iz HZJZ-a su taksativno naveli:

  • dijeljenje kućanstva s bolesnikom
  • izravan tjelesni kontakt s oboljelim od bolesti COVID-19
  • nezaštićen izravni kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od bolesti COVID-19 (dodirivanje
    korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu)
  • kontakt licem u lice s oboljelim od COVID-19 na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta
  • boravak u zatvorenom prostoru (npr. učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi itd.) s oboljelim na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta
  • boravak u zatvorenom prostoru na udaljenosti većoj od dva metra može predstavljati bliski kontakt, ovisno o tome ima li bolesnik simptome, o nošenju maski, ventilaciji prostorije
  • zdravstveni radnik ili druga osoba koja pruža izravnu njegu oboljelom od COVID-19 ili laboratorijsko osoblje koje rukuje s uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme (OZO) ili ako je došlo do propusta u korištenju OZO-a
  • kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza ili sa strane; suputnici ili osobe koje skrbe o bolesniku tijekom putovanja; osoblje koje je posluživalo u dijelu zrakoplova u kojem sjedi bolesnik.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike