Beroš: Pritisak na bolnice je velik, a 80 posto umrlih nisu trebali umrijeti
ministar Vili Beroš, foto: Shutterstock

Ne smanjuje se intenzitet četvrtog vala pandemije u Hrvatskoj, udio novozaraženih  među testiranima je 40,59 posto,  a hospitalizirano je novih 250 osoba, među kojima njih 70 posto nije cijepljeno nijednom dozom, istaknuo je na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

Svakodnevno se proširuju kapaciteti covid odjela, koji se pune u velikoj većini necijepljenim bolesnicima. Time se oduzimaju kreveti necovid bolesnicima, a 80 posto umrlih nisu trebali umrijeti, rekao je Beroš o opterećenosti zdravstvenog sustava.

Dosad je cijepljeno 63 posto odraslog stanovništva, no ministar je obuhvat cijepljenjem ocijenio još  uvijek nedovoljnim ako želimo izbjeći prošlogodišnju situaciju kada je samo iznimnim naporima osiguran kontinuitet zdravstvenih usluga.

Pritisak na bolnice vrlo je velik, ukida se hladni pogon, dodatno mobiliziraju zdravstveni radnici i raspoređuju u bolnice gdje su potrebni, kazao je Beroš i ponovno pozvao sve na cijepljenje, a građane kojima je od drugog cijepljenja prošlo šest mjeseci da se naruče za dodatnu tzv. booster dozu.
Istaknuo je kako i dalje postoji povećani interes za cijepljenje pa je u posljednjih tjedan dana cijepljeno više od 84.000 osoba, što su “dva Dubrovnika”. U zdravstvenom sustavu prvom dozom cijepljeno je više od 77 posto zaposlenika, a među liječnicima ih je više od 90 posto.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments