AktualnoBeroš: Ohrabruje povećan interes za cijepljenjem

Beroš: Ohrabruje povećan interes za cijepljenjem

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je izrazio zadovoljstvo povećanim interesom za cijepljenje, jer su samo jučer cijepljena 13.292 građana.

O interesu za cijepljenje svjedoče i velike gužve ispred Zagrebačkog velesajma, gdje se danas prijepodne, unatoč hladnom i maglovitom jutru, od 8 sati čeka u redovima za cijepljenje.

Građane su vjerojatno pokrenule alarmantne brojke za ovaj tjedan u kojemu imamo rast od 48,8 posto novooboljelih.

Udio pozitivnih u testiranima danas je čak 36 posto, hospitalizirano je 167 osoba, umrlo ih je 26, a većina teško oboljelih i preminulih nije bila cijepljena.

U tijeku su pripreme bolničkog sustava na krizu i povećavaju se kapaciteti bolničkog liječenja. 

Ministar Beroš na konferenciji Nacionalnog stožera istaknuo je kako je jedna od cijleva zaštita starijih od 65 godina.

Oko 40 posto starijih od 80 godina nije cijepljeno, kao ni 31,3 posto starijih od 65 godina. Radi se o 267.167 naših sugrađana”, rekao je Beroš i objavio nove zadatke za obiteljske liječnike.

Obiteljski liječnici će morati u roku od 15 dana kontaktirati pacijente starije od 65 godina i iskomunicirati s njima situaciju sa zarazom i ciepljenjem. Ako ne uspiju, moraju to ponoviti za 30 dana i o svemu informirati ministarstvo.

Beroš je i pozvao starije stanovnike da otvore vrata patronažnim sestrama koje će ih informirati o cijepljenju.

Ne znamo što nas čeka”, rekao je Beroš te dodao da se radi na pripremama za aktivaciju Arene Zagreb za prihvat COVID-bolesnika, a donesena je i odluka o organizaciji rasporeda rada obiteljskih liječnika radi cijepljenja pacijenata u tijeku pandemije.

Alemka Markotić pozvala je žene koje planiraju trudnoću da se cijepe.

Mi sad imamo u klinici tri rodilje u dosta teškom stanju. Cijepljenje trudnica dosad nije odobreno, no dogodilo se da su se neke žene, ne znajući da su trudne, cijepile i s njima je sve bilo u redu”, rekla je ravnateljica Infektivne.

Žene nakon što rode i dok doje, mogu se cijepiti odmah. Dakle, ne tijekom trudnoće, nego prije trudnoće i nakon trudnoće, pojasnila je.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike