Beroš: od covida je u tjedan dana preminulo deset osoba mlađih od 50
foto:freepik

U proteklih tjedan dana u Hrvatskoj je od covida-19 preminulo deset osoba mlađih od 50 godina i nitko od njih nije bio cijepljen, izvijestio je u ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade.

U danu u kojemu je ukupan broj umrlih od početka pandemije prešao 10 tisuća, ministar je rekao da i dalje bilježimo visoke brojeve novozaraženih uslijed dominacije brzoširećeg delta i delta-plus soja, a necijepljeni su laka meta novim sojevima virusa.
Tako je samo u proteklom tjednu preminulo 390 oboljelih, od kojih 70 posto nije bilo cijepljeno.  Na bolničkom liječenju su 2433 covid-pacijenta, a na respiratoru ih je 323.

U bolnicama, u kojima su već reducirani hladni zahvati, ministar je najavio daljnje smanjivanje zdravstvene zaštite ne-covid pacijentima.
Najviše covid pacijenata imaju Opća bolnica Varaždin, KBC Split i KBC Rijeka te KB Dubrava, a najviše bolesnika na respiratoru je u KB-u Dubrava te KBC-u Split i KBC-u Osijek.

Beroš je pozdravio povećan interes za cijepljenje istaknuvši da je u proteklih tjedan dana prvom dozom cijepljeno više od 120.000 osoba.
Do sada je cijepljeno 61,15 posto odraslog stanovništva, a treću dozu su primile 98.024 osobe.
Nakon uvođenja obveze testiranja zaposlenih u državnim i javnim službama u protekla dva dana testirane su 64.462 osobe, a evidentrano je 1411 pozitivnih.

“Uvođenje šire primjene covid potvrda razmjeran je odgovor na trenutnu epidemiološku sliku jer svaka testom utvrđena asimptomatska osoba sprječava daljnju zarazu minimalno dvije osobe, a time i daljnje eksponencijalno širenje zaraze”, poručio je ministar.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments