fbpx
AktualnoBeroš o epidemiji: Korona dosad koštala 2,7 milijardi kuna, raste broj oboljelih i hospitaliziranih

Beroš o epidemiji: Korona dosad koštala 2,7 milijardi kuna, raste broj oboljelih i hospitaliziranih

Uz KB Dubrava i dalje će vodeću ulogu u zbrinjavanju zaraženih pacijenata imati i Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Specijalna bolnica za plućne bolesti i KBC Zagreb. U slučaju većeg broja teže oboljelih pacijenata kapaciteti za liječenje bit će osigurani u KBC-u Sestre milosrdnice. KB Dubrava nastavlja pružati zdravstvenu zaštitu i necovid pacijentima.

U četvrtom valu bilježi se niža prosječna dob hospitaliziranih te se uočava dvostruko, pa čak i trostruko veći broj djece u broju hospitaliziranih.

Naime, prosječna dob hospitaliziranih u trećem valu bila je 65 godina, a sada u četvrtom valu je 62 godine. U zdravstvenom sektoru do 30. kolovoza cijepljeno je 83,17 posto liječnika te 60,84 posto medicinskih sestara i tehničara, izvijestio je ministar.

U populaciji starijih od 65 godina cijepljeno je 69,5 posto osoba s jednom te 65,8 posto s dvije doze. Pritom udio cijepljenog stanovništva pada u dobnim skupinama od 75 godina i više. Stoga je kao jedan od prioriteta izdvojio provođenje novih modela cijepljena s fokusom na stariju populaciju.  Najveći udio cijepljenih starijih od 65 godina s 90,93 posto ostvarila je ordinacija doma zdravlja u Primorsko-goranskoj županiji na lokaciji doma zdravlja Rijeka.

Udio pozitivnih među testiranima 7,99 posto

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 798 novozaraženih, a udio u testiranima je 7,99 posto. Proteklih dana najveći dnevni porast imali su Splitsko-dalmatinska županija i Grad Zagreb. U tjednu od 23. do 30. kolovoza otkriveno je 4140 novih covid-pozitivnih osoba, a njih 86,16 posto nije bilo cijepljeno. Beroš je rekao i da rezultati sekvencioniranja iz ECDC-a, pristigli do 6. kolovoza za 376 uzoraka, pokazuju da je u čak 99,4 posto uzoraka dokazana delta varijanta koronavirusa. Najavio je i kako je i sve spremno za cijepljenje u ljekarnama diljem Hrvatske od idućeg tjedna. Osvrnuo se i na cijenu pandemije, te iznio podatak da jedan dan bolničkog liječenja košta više od 11.000 kuna, a pacijent je prosječno u bolnici 20 dana.

Samo testiranje, liječenje, bolovanje bez ostalih troškova uslijed covida, državu dosad koštaju 2,7 milijarde kuna. To je više od pola vrijednosti Pelješkog mosta, rekao je Beroš.

Upozorio je i da nam zbog necijepljenih prijete nove mutacije, novi porast oboljelih i hospitaliziranih čega ćemo posebno postati svjesni u sljedeća tri tjedna nakon početka školske godine i povratka većine građana u radne kolektive.

Znanstvene činjenice moraju prevladati strah i predrasude o cijepljenju, poručio je Beroš.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike