Beroš: Ne postoji sumnja u trgovinu organima u KBC-u Zagreb

Datum:

UNA TV prošli je tjedan objavila dokumentaciju i informacije da su 2019. godine u KBC-u Zagreb obavljene dvije transplantacije bubrega s nesrodnih živih donora, koje je Ministarstvo zdravstva ocijenilo sumnjivim, a izvještaj o inspekcijskom nadzoru prošle je godine upućen DORH-u. Donori su bili muškarci iz Srbije i Kosova, u oba slučaja slabijeg imovinskog stanja.  Objavili su i da se predmet vodi na Županjskom državnom odvjetništvu te da do danas nije napravljeno ništa.

Sumnje u nepravilnosti

Komentirajući taj slučaj, ministar je odbacio svaku sumnju da su doktori prodavali organe. Objasnio je i da je zdravstvena inspekcija ispitala okolnosti zbog “činjenice da je odbijena transplantacija u jednoj zdravstvenoj ustanovi (KB Merkur), a prihvaćena u drugoj (KBC Zagreb)”.
“Našla je određene sumnje u nepravilnosti, no to je daleko od sumnje u prodaju organa. Sada su u tijeku radnje institucija pa će se vidjeti je li što bilo neadekvatno”, rekao je Beroš.
Pojasnio je da se moguće nepravilnosti odnose na psihosocijalne procjene donora, ispunjavanje upitnika te dostavu dokumentacije i potvrda ovjerenih kod javnoga bilježnika.
“Zdravstvena inspekcija otkrila je određene sumnje u disfunkcionalnosti samoga procesa doniranja”, rekao je ministar.
Sumnje u nepravilnosti upućene su DORH-u na daljnje postupanje, te je upućen spis Hrvatskoj liječničkoj komori.  Beroš je poručio da je privremeno obustavljen proces presađivanja organa sa živih nesrodnih donora, no u svim ostalim slučajevima proces transplantacije ide dalje.
Istaknuo je i da su rijetki slučajevi transplantacije organa sa živih nesrodnih donora, pa privremeno zaustavljanje tog programa ne ugrožava transplantacijski program. Smatra i da u ovom slučaju nije bilo curenja informacija iz KBC-a Zagreb, već misli da se radi o “brizi za zdravstveni sustav zdravstvenih djelatnika iz drugih ustanova”.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Psihologinja Žauhar: Slobodne aktivnosti djetetu pomoći odabrati, a ne birati

Slobodne aktivnosti trebale bi biti dio odrastanja. No, kako...

Hrvatski program ranog otkrivanja raka pluća provodit će se u cijeloj EU!

U jeku pandemije Hrvatska je započela s provođenjem programa...

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...