Beroš: Davat ću sve od sebe dok narod i premijer ne odluče da odstupim
Ministar zdravstva u obilasku KBC-a Rijeka

Ministar zdravstva obišao je riječku bolnicu i tamošnji model COVID funkcioniranja.

Zdravstveni sustav je naša nacionalna dragocjenost, a počiva na liječnicima i sestrama koji daju sve od sebe. U velikim se krizama, kakav je treći pandemijski val, s dvostruko više hospitaliziranih nego u drugom valu, vide svi nedostaci sustava, ali i oni koji su u njemu najbolji, poput KBC-a Rijeka koji nosi efikasno, profesionalno i svim naporima najveći teret COVID krize. To je poruka ministra zdravstva prof. dr. sc. Vilija Beroša, nakon obilaska svih COVID odjela, respiracijskog centra, jedinica intenzivnog liječenja u riječkom Kliničkom bolničkom centru dok je epidemiološka situacija u Primorsko-goranskoj županiji iznimno teška.

Video nadzor teških bolesnika


Uz djelatnike KBC-a, ravnatelju prof. dr. sc. Alenu Ružiću zahvalio se što dnevno odgovara na izazove i signalizira potrebe bolničkog sustava, kao što je, primjerice, uvođenje video-nadzora nad najtežim bolesnicima, štedeći iscrpljeni i nedostatni kadar – medicinske tehničare u jedinicama s najtežim bolesnicima.

Svojim dolaskom, želim poslati poruku da sam spreman odgovoriti na sve izazove, rekao je ministar Beroš. Od prvog dana mandata vidim svoju ulogu u sustavu samo kao jedan maleni kotačić, ali najodgovorniji u sustavu u kojem se ništa ne može postići bez timskog rada, suradnje i koordinacije s ljudima na terenu jer se rad lokalnih snaga sa stožerima pokazao najboljim odgovorom na strašan teret krize usred kojeg se nalazimo.

Javnu nabavu kontrolira struka


Ministar je najavio da ga također, dodatno motiviraju ka ciljevima izazovi usred kojih se nalazi i s kojima se dosad još nitko nije susreo. Najavio je reformske poteze, financijsku stabilnost, rješavanje problema s veledrogerijama.

Reforma zdravstva nije spin, to je nužnost koja nadilazi političku iskaznicu, period izbora ili bilo koju fabriciranu aferu. Jedino zajedničkim snagama možemo prevladati teškoće, današnja je poruka.
Na novinarska pitanja o tome kontrolira li javnu nabavu, je li premijeru dao prijedlog reforme, podržava li ga premijer, odgovorio je kako vjeruje da ima premijerovu podršku. Javnu nabavu kontrolira struka i on, kaže, vjeruje struci i svojim suradnicima, ali na novinarsko pitanje da li potpisuje javnu nabavu odgovorio je, da ju potpisuje s povjerenjem u struku i suradnike. O reformi je rekao da je ona na stolu u obliku nacrta već neko vrijeme, što implicira da je ponuđena premijeru, no, da će tek biti izrađeni detalji jer se radi na formiranju jednog međuresornog tijela koje bi iznjedrilo najbolje reformske prijedloge.


Na naše novinarsko pitanje o tome, kako je većina reformskih prijedloga koje je iznio, neslavno iz ministarske fotelje dosad već ispratila značajan broj njegovih prethodnika te po čemu se smatra efikasnijim od njih da bi ih proveo, ministar Beroš je odgovorio:

Ne mislim da sam pametnij, možda mi je na putu kroz krizu s pandemijom pomoglo i to što sam po struci kirurg. No, ja ću dati sve od sebe i raditi svoj posao sve dok narod i premijer ne odluče da odstupim.

Brzi testovi se ne zbrajaju


Na novinarska pitanja o tome zašto se u zaražene ne ubrajaju brzi antigenski testovi, Beroš je rekao da je to pitanje za struku i zavode za javno zdravstvo, a na struku koja o tome odlučuje uputio je kad je upitan i kako to da na ukupan broj oboljelih u Istri čak 8 do 9 puta više bolesnika završi u bolnici nego u PGŽ?

Sporna pitanja oko platforme cijepise.hr, konkretno, izjave jedne od uključenih tvrtki da u poslu nije sudjelovala, ministar je objasnio dijelom nejasnim tumačenjima jer će ta tvrtka biti uključena, ali u kasnijoj fazi procesa informatizacije, oko kojih je inače, kako je istaknuo, okupljeno niz sudionika i suradnika te je platforma samo dio funkcionalne informatizacije koja je u jednom dijelu počela i prije njegova dolaska na čelo Ministarstva zdravstva.

  • Što se tiče bilo kakvog dvojbenog ili spornog posla, posve sam otvoren za sva pitanja i institucije koje rade svoj posao, ja ih u tome potpuno podržavam da se sve nejasnoće raščiste, rekao je ministar zdravstva.
    Ravnatelj riječke bolnice, prof. dr. sc. Alen Ružić, pohvalio je i zahvalio se djelatnicima KBC-a Rijeka po radu, solidarnosti, predanosti, ali i visokim postotkom procijepljenosti, sa čak 80 posto, a zahvalio premijeru koji je osigurao dodatnih 7 000 doza cjepiva te premijeru i ministru zahvalio i na dobroj opremljenosti nužnoj usred ove teške krize.

Operacije na 60 posto

  • Ustanova nastoji zbrinuti sve građane, posebno hitne, onkološke i druge teške bolesne. Predstojnik Klinike za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli, prof. dr. sc. Alen Protić rekao je da je danas u ustanovi 199 COVID bolesnika, a 30 u vrlo teškom stanju. Operativni kirurški program u bolnici trenutno je 60 posto od uobičajenog. Lavovski dio posla uz liječnike nose medicinske sestre i tehničari nužni za rad s respiratorima, utoliko je video nadzor podrška i pomoć dragocjenim i solidarnim naporima svih da se u bolnici obavi sve što je najnužnije i ostalim bolesnicima.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments